Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerhus gav nya jobb

Annons

Nu jobbar man vidare efter två vägar. Den ena handlar om att utveckla sättet att leverera kompletta hus med inredning och allt för köpstarka privatpersoner. Den andra utvecklingslinjen handlar om större hus, från ishallar, över hyreshus till dagis i timmer.

Ett referenshus finns, den nya träningshallen för Leksands IF.

- Ett av problemen är att det finns få arkitekter som ritar i timmer. Konstruktörer känner inte till de adekvata beräkningsmetoderna för den här byggnadstypen. Därför nosar vi på flera möjliga referensobjekt, berättar Berndt Berglund, ordförande i Föreningen svenska timmerhus, och fortsätter:

- I höst planerar vi också att inbjuda ett antal arkitekter, byggherrar och konstruktörer till Finland för att studera timmerhusbyggandet där. Byggnadsreglerna i Sverige är inte heller anpassade. Där försöker vi få vissa ändringar till stånd.

Att bygga timmerhus är en mer än tusenårig kunskap i Norden. Medan Finland har utvecklat timmerhusbyggandet under de senaste fyrtio åren, så att den i dag ger stora importinkomster har branschen fört en tynande tillvaro i Sverige. Men 1999 började det hända något. Timmerhusföretag tillsammans med dåvarande näringslivschefen i Rättvik, en industriprofessor och andra entusiaster bestämde sig för att blåsa nytt liv i branschen. Året därpå bildades Föreningen svenska timmerhus, som samlar timmerhusfolk från hela landet. Tyngdpunkten ligger runt Siljan och föreningen fick sitt säte i Rättvik.

Mellan 2001 och 2003 kunde man driva ett stort EU-projekt vars resultat blev över förväntan, även om det i slutrapporten påpekas att man misslyckats på några punkter. Satsningen på export fick man till exempel avbryta av den enkla anledningen att företagen är för små. Av de 60 timmerhustillvekande företag som är medlemmar i föreningen jobbar visserligen tio med industriell tillverkning, resten hantverksmässigt. Men inget av de svenska företagen kan i dagsläget producera mer än 100 hus om året. Största finska timmerhusföretaget gör 3 000 hus per år.

Men när det gäller att hitta nya kunder i Sverige har man lyckats mycket bra - mitt i lågkonjunkturen. Likaså med den tekniska utvecklingen.

Ett antal tillverkare har flyttat timringen inomhus och nya tekniska hjälpmedel har kommit fram.

För att råda bot på bristen på utbildat yrkesfolk finns numera en ettårig gymnasial påbyggnadsutbildning i Rättvik.

Högskolan Dalarna har varit engagerad och bland annat vetenskapligt bevisat hur timmerhus kan vara varma på vintern och svala på sommaren utan väggisolering.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons