Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerhus anställer

Annons

- I dag är vi 19 anställda och nu blir det tre nya jobb i produktionen samt en säljare, säger Göran Skoog som är vd på Lima Timmerhus.

Skoog var tidigare en av tre lokala delägare i företaget. I slutet av förra året sålde de sitt företag till Industrifabriken AB.

- Hittills har Limafabriken tillverkat handgjorda fulltimmerhus. Nu breddar vi sortimentet med värmetimmerhus för att försöka ta en större andel av marknaden för fritidshus, säger ägarna Peter Åström och Mikael Wallner.

Värmetimmer konstrueras som en vanlig isolerad regelstomme. Den kläs med en timmerliknande brädpanel och pyntas upp med "timmerknutar". Det hela liknar timmerhus, men materialåtgången är mindre än för ett riktigt timmerhus vilket förstås påverkar prisbilden. Värmetimmer är också enklare att producera på industriellt sätt.

- Dessutom får vi en större marknad att joba på. I Sverige köps 100 - 125 fritidshus i fulltimmer varje år och där har vi en stor andel. Men den totala marknaden för fritidshus är cirka 1800 hus om året och med alternativet värmetimmer räknar vi med att kunna öka vår marknadsandel. Till skillnad från den fluktuerande marknaden för villor så är fritidshusmarknaden tämligen stabil år efter år, säger Peter Åström.

Enligt planerna ska fabriken i Lima redan i sommar leverera den första värmetimmerstugan. Målsättningen till en början är att komma upp i en produktion av ett tiotal hus om året, ungefär lika många fulltimmerstommar som man producerar i dag.

-Vi vill ha en kontrollerad tillväxt av företaget i Lima och skapa en långsiktigt stabil expansion. Det är en bra verksamhet som vi tagit över, Lima är ett starkt varumärke med stor tradition inom trähustillverkning och vi hoppas att våra satsningar ska vara positiva för bygden och dess arbetsmarknad, säger Peter Åström och Mikael Wallner.

Förutom produktionen av fulltimmerhus och värmetimmerhus i Lima har deras företag också tillverkning av maskintimrade hus. Den produktionen sker i Lettland.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons