Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxthormon mot kvinnlig bukfetma

Annons

Tillväxthormon kan minska bukfetman hos kvinnor efter klimakteriet. En låg dos tillväxthormon förbättrar värdena och minskar risken för följdsjukdomar, visar en studie på Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Efter övergångsåldern blir var femte svensk kvinna rundare om magen. Bukfetma ökar risken att utveckla diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Personer med bukfetma har oftare högt blodtryck och förhöjda värden av kolesterol och blodsocker. Fetma i buken är också förenat med minskad produktion av tillväxthormon.

I studien deltog 40 kvinnor med bukfetma. Hälften fick under ett år en låg dos tillväxthormon och jämfördes med den andra hälften som inte medicinerades.

En förbättring kunde noteras hos alla kvinnor som fick det riktiga läkemedlet. De hade mindre fett i buken, muskelmassan ökade och det onda kolesterolet i blodet minskade. Analyserna av kvinnornas blodvärden visade också att två markörer för inflammation minskade av behandlingen. Dessutom blev insulinkänsligheten något bättre.

Kvinnorna gick inte ned i vikt och det var heller inte syftet med studien.

När kvinnornas resultat jämfördes med 15 bukfeta män som också behandlats med tillväxthormon visade det sig att kvinnorna hade ett sämre svar på tillförseln av tillväxthormon.

Männens bukfetma minskade mer, vilket kan bero på att testosteron förstärker tillväxthormonets effekter.

TT

Mer läsning

Annons