Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxten ökar i Dalarna

Annons

Det som gör att Sundqvist blir riktigt nöjd är siffrorna från statistiska centralbyrån om antal förvärvsarbetare per kommun för 2002.

- Det är de färskaste siffror som finns. Nackdelen är att de är lite gamla. Fördelen är att det är exakta siffror som säger sanningen. För att få en fullständig bild tar det tid att ta fram statistik.

Under 2002 var 122 326 personer förvärsvarbetande i Dalarna. Att jämföra med 119 898 personer 2001, och drygt 118 000 åren 1998-2000.

- Detta betyder att Dalarna bidrog till mer än vår andel av tillväxten i landet, säger en nöjd Janne Sundqvist.

Han pekar på att detta bekräftar den bild man tidigare haft vid länsarbetsnämnden.

- Vi fortsätter minska vår arbetslöshet, samtidigt som många andra områden ökar sin arbetslöshet. Dalarna börjar ta rätt snabba kliv i tillväxtligan om detta fortsätter.

På frågan om varför detta sker, säger Sundqvist att det är mycket svårt att säga något exakt om orsakerna.

- Egentigen vet vi inte. Men om jag ska gissa tror jag att det i Dalarna satsas rätt mycket på småföretagen.

På det viset påminner Dalarna nu lite om Gnosjö, anser Sund-qvist, ett Gnosjö som som vanligt toppar listan över antalet sysselsatta.

- Mentaliteten i industriföretagen, där sysselsättningen ökar i vårt län, är att de är mer av en livsstil än rena vinstmaskiner som företag ibland uppfattas på andra håll.

Säter och Gagnef ligger högt på listan över kommuner med hög sysselsättning. Säter allra överst:

- Både Säter och Gagnef kan utnyttja Falun och Bolränges arbetsmarknader, eftersom det ligger så pass nära. På samma sätt drar Falun och Borlänge nytta av att få sitt arbetskraftsbehov tillgodosett.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons