Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxt på fel ställe

Annons

Statsministern Göran Persson aviserar att "regeringen kan komma att skriva upp tillväxtprognosen i budgeten som läggs nästa månad. I våras spåddes att tillväxten skulle bli cirka 2,5 procent. Jag vill föregripa det. Man sitter i den trevliga situationen att ekonomin går åt rätt håll. För statsfinanserna är det naturligtvis positivt."

Han ser mer utrymme för nya satsningar:

"Det finns ingen inflationsrisk i den svenska ekonomin. Vi ska inte plåga oss i onödan. Vi ska inte avstå från att utnyttja de möjligheter som finns."

I slutet av förra veckan var 278 067 personer öppet arbetslösa, enligt AMS (arbetsmarknadstyrelsen). En ökning med 1 147 personer jämfört med förra veckan. Jämfört med motsvarande vecka förra året är 8 280 personer fler öppet arbetslösa. 91 342 personer var sysselsätta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder förra veckan. Jämfört med motsvarande veckan förra året är 20 138 fler sysselsätta med åtgärder.

Det är föraktfullt av statsministern att säga "vi ska inte plåga oss i onödan." Vilka vi?

De 369 409 personer som finns utanför arbetsmarknaden plågas i onödan. När får de hjälp? För dem som sitter i den hopplösa situationen att den privata ekonomin går mot avgrunden, är det inte positivt med den förda s-politiken.

Statsministern tror på bättre tider. Vem tror på statsministern? Tillväxten finns mest i arbetslöshetssiffrorna.

Jean-Francois Loise (m)

Mer läsning

Annons