Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillmans expanderar

Annons

Med de nya plantorna kommer Tillmans att ha tillgång till upp emot 250 000 vinbärsbuskar. Blir det ett normalår väntas skörden i år uppgå till cirka 100 ton bär.

- Vi ska också satsa på att utveckla jordgubbsodlingen som vi har koncentrerat till Grangärde. Tidigare har vi odlat jordgubbar på sex-sju hektar och siktar nu på att komma upp i tio hektar.

För några år sedan erbjöd Tillmans kunderna självplock av jordgubbar och det återinförs från i sommar.

- Vi satte en del nya plantor i fjol som kommer att ge skörd i sommar men full effekt får denna satsning 2006. Normalskörden ligger på tre-fem ton per hektar, uppger Tomas Tillman.

Grangärde Musteri köper även in en hel del bär, främst lingon, blåbär och hjortron.

- Det allra mesta av köpen görs från bäruppköpare längre norrut. Från i höst ska vi även öka inköpen av lingon som plockare säljer till oss i Grangärde.

- Produktionen i musteriet har ökat med 50-55 procent varje år tre år i rad och vi hoppas på något liknande i år. För närvarande är vi fyra anställda i musteriet och tanken är att öka med två till under året.

Tomas Tillman berättar att lingondricka blivit en stor produkt.

- Vi har ett samarbete med Ikea som säljer lingondrickan i sina affärer runt om i världen. Räknat på ett år så säljer vi cirka 350 000 halvlitersflaskor till Ikea så det är en bra kund. Lingondrickan säljer bra framför allt i Europa.

- Det är lite mer trögstartat i USA och Australien men kommer det i gång i USA så har vi en jättemarknad. Ikea har funderingar på att även börja sälja lingondrickan i sina restauranger.

Under våren väntar lansering av ett par nya produkter, dels äpple- och päroncider som ska säljas i livsmedelsbutikerna, dels marmelad.

- Just nu pågår tappning av ekologisk jordgubbssaft som vi säljer till ICA. Det är full fart i musteriet året runt, konstaterar Tomas Tillman vid samtalet med NLT.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons