Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillgänglighet är A och O för handikappade

Annons

Med anledning av Europeiska handikappåret hade kommunfullmäktige i bjudit in Lars Lindberg för att få information om hur kommunen kan bli bättre.

Lindberg tryckte väldigt hårt på tillgänglighet där det finns uppenbara brister i samhället. Han har själv hörselproblem och beskrev för politikerna vad han upplevt i den vägen och de svårigheter han tvingats tampas med när han skulle utföra sitt jobb.

För de rörelsehindrade är tillgängligheten till olika byggnader ett svårt hinder.

- Kunskapen om det här har blivit sämre. Ta bara restauranger som exempel. Jag har sett en hel del restaurangkök då handikappade ofta är hänvisade till baksidan för att ta sig in, säger han.

Det här kan också kopplas till det bemötande som handikappade ibland får och som ofta kan uppfattas som diskriminerande, ansåg Lars Lindberg.

- Det finns mycket som pekar på att man blir åsidosatt. Man måste alltid som funktionshind-rad slåss för att komma till, säger han.

IT är ett annat problem. Ofta är hemsidorna illa anpassade för synskadade. De innehåller ofta en mängd bilder som de inte har någon nytta av. Men det finns system där dessa kan klickas bort och text kan fylla rutorna, berättade Lindberg.

Att det blir fel beror ofta på tanklöshet. Ingen sätter sig in i de handikappades behov innan något görs. Det är först när problemen blir uppdagade som de rättas till. Postens nya höga brevlådor som rullstolsburna inte nådde är ett exempel, menar Lindberg.

Det politikerna kan göra är bland annat att tänka efter och ha handikapperspektivet framför sig i arbetet. Då kan de exempelvis ställa krav på handikappanpassning vid sina upphandlingar, föreslog han. Textade tv-program är ett exempel hämtat från USA. Där var få tv-apparater anpassade för det då ingen trodde att behovet fanns. När det uppdagades ändrade tillverkarna apparaterna snabbt och i dag är det välförsett med textade program.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons