Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillgängliga utemiljöer viktigt vid äldreboenden

Annons

- Nu ska vi gå ut och testa och försöka sätta oss in i hur det kan kännas att vistas utomhus som äldre, sa Karin Bylén från Dalarnas forskningsråd och fick hela skaran av åhörare att pälsa på sig kläder och ge sig ut i omgivningarna runt Nordens gruppbostäder i Hedemora.

Personal inom Hedemoras äldrevård, politiker och representanter från Hedemorabostäder deltog i halvdagsträffen i onsdags.

Temat var natur och trädgård vid äldreboenden och skillnaden mellan att vistas i utemiljö som ung och frisk och till exempel som rullstolsbunden slog många under förmiddagen.

- För att kunna lukta och känna på träden som rullstolsbunden är det viktigt att de har lågt sittande grenar, sa Michael Bergman och lät Gun-Britt Janbjer från Hedemorabostäder provsitta under ett äppelträd.

På Nordens gruppbostäder har man under flera års tid haft ett trädgårdsprojekt.

Där har den ideella föreningen Nordens Trädgård gjort i ordning utomhusmiljön med hjälp av insamlade pengar.

Vackra blommor och träd har planterats, stenplattor har lagts ut för att underlätta gång med rollator och staket har satts upp runt hela fastigheten.

- Staketet har varit omtvistat eftersom det kan ge en känsla av instängdhet. Å andra sidan ger det trygghet åt boende och personal när det handlar om dementa personer, sa Karin Bylén.

Själv har hon varit timanställd av Nordens Trädgård samtidigt som hon jobbat åt Dalarnas forskningsråds äldreforum. Hon menar att det finns några självklara saker att tänka på när man planerar att skapa trivsamma utemiljöer runt äldreboenden.

- Det ska finnas trevliga sittplatser, blommor, träd, buskar och fågelbad att titta på. Och underlaget måste göras lättframkomligt, säger hon.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons