Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till stenåldern

Annons

Kokgropar som denna var vanligast under stenåldern.

- Det här blir saftigare än att tilllaga i en ugn, säger Fredrik Sandberg, arkeolog vid Dalarnas museum.

Vid det vikingainspirerade timmerhuset Midgård, intill Gylle-skolan i Borlänge, fick besökarna i söndags möjlighet att prova denna och andra forntida överlevnadstekniker: att karda och spinna ull, eller slipa skiffer till pilspetsar.

Sandberg menar att det kan ge värdefulla aha-upplevelser att själv pröva på gamla tekniker på detta sätt.

- När man provar på så här får man perspektiv på tillvaron. Man kommer närmare gamla generationer, säger han.

Då förstår man att den tidens människor inte var så olika oss själva, menar Fredrik. De hade samma behov, önskningar och drömmar som vi. Skillnaden är att de hade andra tekniska förutsättningar.

Något av det intressantaste med att vara arkeolog tycker Fredrik är när det vid en utgrävning, med ledning av spåren i jorden, steg för steg träder fram en bild av hur exempelvis ett hus var konstruerat.

Dramatiska fynd av skattgömmor hör däremot till ovanligheterna.

Efter inlandsisens tid och fram till ungefär 4 000 år före Kristus bodde relativt få människor i Dalarna, kanske inte fler än 200-300 personer fördelade på ett fåtal grupper med stora jaktområden.

En av de äldsta lämningarna från denna tid är en kokgrop vid Lilla Tjärnasjön i Borlänge, där någon för 9 000 år sedan tillagade älg.

Vid den tiden gick kustlinjen fortfarande i de här trakterna.

Dagens arkeologer gör oftast utgrävningar bara när något intressant område ska exploateras för fastighets- eller vägbyggen. Fördelen är att exploatören betalar. Å andra sidan kan arkeologerna inte välja var eller när utgrävningen ska göras. Något som dock, enligt stadsarkitekt Arne Ludvigsson i Borlänge, inte behöver vara en nackdel.

- Fornminnesforskare vill egentligen inte att det ska göras mer utgrävningar än nödvändigt, säger han.

Eftersom undersökningstekniken förbättras hela tiden är det bättre att vänta, resonerar många.

- Å andra sidan är man nyfiken. Där är arkeologerna ambivalenta, säger Ludvigsson.

Arkeologidagen, som är en riksomfattande kampanj, arrangerades av Dalarnas museum på flera platser i Dalarna.

I Mora guidades besökarna bland fångstgropar och kolbottnar vid Hemulån. I Leksand ordnades en kulturhistorisk vandring vid Kyrkbol. Och i Borlänge arrangerades, förutom prova-på vid Gylleskolan, även en visning av vikingatida gravhögar i Hönsarvet.

- Det är en drive att popularisera och berätta om utgrävningar, något som vi i Borlänge tycker är mycket värdefullt, säger Ludvigsson.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons