Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till rötterna

Annons

Celebert besök? Nja, kanske är det fel ordval. Snarare handlar det om ett bluestyngt besök som klarar av samla flera generationer fans.

- Publiken har vi i åldersgruppen 30-100 år, förklarar Ulf Åhman, legendaren som definitivt har sina rötter i Smedjebacken.

Visserligen gör han ingen större affär av den saken. Men historieböckerna tvekar inte. Det var 1958 som den fjunige ynglingen Ulf Åhman, även känd som "Räven från Smebacken", drog de första virvlarna tillsammans med en gammal militärtrummis. Och när ynglingen lärt sig behärska träpinnarna bildade han popgruppen Silhuettes som gärna spelade som det stora instrumentalbandet Shadows.

Silhuettes glänste i Smedjebackstrakten under några år. Sedan åkte Ulf till huvudstaden, Stockholm. Han stannade en tid och spelade i bland annat Members Blues Band.

Men 1968 återvände han till Dalarna och träffade den tio år yngre, då 14-årige, Clas Yngström.

I slutet på 1970-talet spelade grabbarna i bandet med det harmlösa namnet Yngves orkester på västkusten, starkt influerade av Cream och Jimi Hendrix.

Sedermera såg bluesbandet Sky High dagens ljus. Sky High med Yngström och Åhman lade världen under sina fötter. Succén var given.

1981 klev Ulf Åhman av Sky High. Året efter föddes Åhman Band.

Utan att för den delen göra fler utvikningar i historieböckerna - men på den vägen är det. Frånsett att herrar Yngström och Åhman fortfarande har en hel del ihop.

För övrigt börjar det dra ihop sig inför deras gemensamma 110-års kalas.

I januari fyller nämligen Ulf Åhman 60 år, och någon gång kring detta datum äntrar Clas Yngström 50-strecket.

Men före denna laddade fest som ska hållas i Borlänge finns det annat att göra.

För Åhman Band väntar exempelvis den 30 augusti och Gästis i Smedjebacken.

Och som sagt, för Ulf handlar det om ett besök på hemmaplan.

- Det var åtta år sedan sist, deklarerar han samma torsdag som han tar frugan och kanoten med sig till deras hemliga smultronställe någonstans i trakterna av Malingsbo.

Den levande trummarlegenden påpekar i förbifarten att musiken har varit hans grej i 43 år nu. Och vad spelningen i Gästis beträffar vankas en hel del låtar som lånas av bland annat Beatles och Rolling Stones.

Tilläggas bör förstås att Ulf Åhman inte kommer ensam. I Åhman Band ingår även Håkan "Eken" Ek, Jörgen "Smuffen" Olmås och Dan "banan" Claeson.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons