Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till medeltiden

Annons

Årets upplaga av marknaden var den andra i ordningen och mycket eller det mesta talar för att arrangemanget kommer att etablera sig som en mångårig tradition.

För arrangemanget svarar, som tidningen tidigare omtalat, Grangärdebygdens Hantverk-IT kooperativ, Grangärdebygdens intresseförening (GBI) och Grangärde församling i nära samverkan med studieförbundet NBV i Dalarna och projekt Småskalig landsbygdsutveckling i Ludvika kommun.

Trots det svala och något ostadiga vädret var det även denna gång stora skaror allmänhet som kom till grönområdet vid kyrkan för att ta del av det generösa utbudet.

Ett 30-tal försäljare, som dagen till ära kallades krämare, hade kommit från när och fjärran för att "kränga" sina varor och hantverk. Flera hantverkare var dessutom i arbete. Alla var naturligtvis tidsenligt klädda för stämningens skull.

Den medeltida atmosfären förstärktes åtskilliga snäpp av såväl gycklare som tiggare och "stadsvakter" som höll ordning på allmogen. De som eventuellt inte kunde uppföra sig riskerade att hamna i den nytillverkade skampålen ...

Marknaden invigdes av blåsare som spelade från kyrktornet under ledning av Gunilla Söderholm.

Sedan rullade det på i cirka fem timmar med en lång rad attraktiva programinslag, parallellt med den fortsatta kommersen hos krämarna.

Hela tiden var det också väl tillgodosett med roande aktiviteter för de yngsta. Bland annat bjöd ensemblen Teater Ruth i ett cirkustält modell mindre tre föreställningar av pjäsen Kampen om draken.

Bland medverkande i övrigt kan nämnas Hörkens bygdedansare, Lunda ryttarförening och Ludvika minicirkus.

Idrottsföreningarna/klubbarna i Nyhammar, Sunnansjö, Saxdalen och Grängesberg gjorde upp i en spännande turnering i dragkamp vars final även kom att innebära finalen på hela marknaden.

- Dragkampsturneringen är en nyhet för i år liksom barnteatern i tältet. Vi räknar med att det kommer ett par tusen besökare, berättade Anette Eriksson Dahlgren, marknadsgeneral tillika aktiv kraft inom arrangörsgruppen.

Själv bidrog hon med en tvättgryta fylld med sjudande nässelsoppa och försäljning av gullvivor, maskrossirap och hostmedicin på granskott.

Hon och kamraterna är nöjda och ser fram mot fortsättningen med stor tillförsikt.

Under dagen hölls också en medeltida gudstjänst i kyrkan ledd av kyrkoherde Håkan Henriksson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons