Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till kommunen?

Annons

- Vi tittar på det, men än finns inget underlag för ett sådant beslut, säger kommunalrådet Herbert Halvarsson.

Det är näringen och flygklubben i Idre som trycker på för att kommunen ska utnyttja sin förköpsrätt. Enligt uppgift är också näringen i Idre beredd att ta de kostnader som ett köp innebär.

För två år sedan sade Älvdalens kommun nej till att köpa Idre flygplats för 1,5 miljoner kronor av konkursförvaltaren. I stället betalade kommunen 1,8 miljoner kronor i det borgensåtagande som följde utan att få någonting alls. Inom de närmaste dagarna ska kommunen ha bestämt om den vill utnyttja sin förköpsrätt, i så fall kan köpet ändå bli av.

Beslutet att inte köpa flygplatsen var ingen lyckad affär för Älvdalens kommun. För 1,5 miljoner kronor hade man blivit ägare till flygplatsen med all utrustning och ett grustag som bara det motiverade ett köp.

I stället betalades 1,8 miljoner kronor för ingenting. Nu kan kommunen hamna i den situationen att man med näringens stöd skickar in ytterligare 1,5 miljoner kronor för att ta över flygplatsen.

Vad som skett är att Fliesbergs Outdoor som köpt flygplatsen för det beloppet av konkursförvaltaren nu vill få lagfart på flygplatsen. Innan en sådan kan erhållas erbjuds kommunen att utnyttja sin förköpsrätt.

Flygklubben tycks vara beredd att ta hand om skötseln av flygplatsen. Åkeriföretagen har intresse av grustaget. Därtill kommer bygdens behov av att åter få igång flygplatsen, inte minst med tanke på Idre fjälls satsningar.

Nuvarande ägare, Johnny Granlund och Fliesbergs Outdoor, har stora planer för flygplatsen. Ambitionen är att bygga ut så att charterplan med 150 till 200 passagerare kan landas.

- För hela Idres framtid måste det finnas en flygplats som fungerar, och som kan ta emot betydligt större plan än i dag. Att köra linjetrafik innebär alltför höga priser. En biljett får inte kosta mer än en tusenlapp om det ska ge oss de resande som behövs, menar Granlund.

Som läget är nu kan det bli så att näringen i Idre och flygklubben gemensamt övertygar kommunen om ett köp.

- Det skulle jag uppfatta som ett knivhugg i ryggen, säger Johnny Granlund.

- Däremot välkomnar jag näringen i ett samarbete att utveckla flygplatsen. Det är trots allt viktigast, säger Johnny Granlund.

Ärendet om kommunens eventuella köp finns inte med på föredragningslistan för nästa kommunstyrelsesammanträde.

- Men kommer det ett intressant förslag kan det alltid bli aktuellt att föra fram det som ett extra ärende, säger kommunalrådet Herbert Halvarsson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons