Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till Falun då blev en succé

Annons

Den tidsresan Falun gjort, där hela Världsarvet med gruvan, bergsmanslandskapet och staden visat upp sig, blev en succé.

Det fanns något för alla att delta i eller titta på och det fanns inte en chans att hinna med ens en bråkdel under de tre dagarna festligheterna pågick.

- Folk har inte hunnit se allting och det väcker nyfikenhet inför nästa Falun då, säger Evylina Hanser, en av de ansvariga för

arrangemanget.

Och att det ska bli fler Falun Då det är Sven Olsson bergsäker på.

- Ja det ska bli ett årligt arrangemang och bli bra mycket större än Falu Folkmusikfestival. Det ska bli något liknande Medeltidsveckan i Visby, säger han och pekar på att Falun har större svängrum då man i arrangemanget kan spegla en tusenårig historia.

Och det syntes redan vid årets festligheter. Både deltagare i arrangemanget och vanliga Falubor hade skrudat sig i allehanda dräkt-er från medeltid till förra sekelskiftet och en bit in på 1900-talet.

Det torde ha pågått stora arkeologiska fyndjakter på vindar och i klädkistor innan Falun Då drog igång då den vanligtvis blyge svensken älskar att klä ut och upp sig när det är tillåtet. Resultatet av deras möda blev ett mycket trevligt inslag i stadsbilden.

Och det var just staden som under festligheternas sista dag var föremål för festligheterna. Stadsdelarna Gamla Herrgåden, Elsborg och Östanfors hade öppnat upp innegårdarna och en del av husen till de intressantaste kulturbyggnaderna. Och dem ville många se.

Till bland annat Östanfors strömmande människor i hundratal för att stilla sin nyfikenhet om hur det egentligen såg ur där bakom planken och få veta lite om husens historia. Och husägarna tog emot och berättade om och om igen tills de var nästan utmattade. Men roligt var det tyckte de då de är stolta över sina hus.

Visningarna avslutades med ett tåg av historiska figurer, bland annat Carl Larsson själv, som kördes i gamla läckra bilar eller promenerade ner till Stora torget.

Där avslutades festligheterna med en dramatisering av hur det gick till när drottning Kristina, gestaltad av Cecilia Sund, kom för att ge Falun dess stadsrättigheter. Med i spelet var också kommunalrådet Jonny Gahnshag, tidsenligt och tjusigt skrudad, i rollen som stadens borgmästare.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons