Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till 50-talet

Annons

I går firade Liljansskolan 50-årsjubileum. Elever och personal genomförde en skoldag som liknade dem man hade 1953, med tidstypiska kläder och bordsbön mindes man 50-talet.

Under dagen gick före detta elever och lärare runt och berättade om gamla tider. Dessutom var korridorernas väggar fulla med gamla bilder, klassfoton och artiklar från de 50 år som gått sedan skolan invigdes.

Men det började med gemensam morgonbön i matsalen.

- God morgon, sade rektorn Bengt-Erik Calles när eleverna samlats i matsalen.

- Godmorgon, ekade barnen och sjöng stående Din klara sol går åter upp... Fader vår lästes också, den gamla versionen. Sedan borde det ha varit dags för något sedelärande, men då berättade Bengt-Erik Calles lite om skolans historia i stället.

Eftersom det var 2000-talets elever som lyssnade så har de ju forskat i ämnet, men rektorn började själv skolan 1953 och kunde minnas.

- Svärdsjö var egen kommun på den tiden och låg lite före Falun. Här fick skolbarnen mat från första dagen. Inne i stan där jag gick fick vi vänta i två år på det, berättade Bengt-Erik Calles.

Efter skoldagens slut firade ett 30-tal inbjudna gäster och bjöds på underhållning av fiolgrupper. Man sjöng Liljansskolans vals som skrevs till 40-årsjubileet av musikledaren Gösta Hörnell som också var på plats liksom Anna-Britta Sandgren, den enda som finns kvar av de fem lärare som började tjänstgöra 1953.

Kanske blev det också en överraskning, för Marianne Erks hade skrivit något till 50-åringen. Mot kvällen var det underhållning och fika för allmänheten.

Hela veckan får eleverna en god eftersmak av 50-talet. Anna-Britta i köket har gjort en matsedel med allt från fläskpannkaka på tisdagen till köttsoppa med klimp på fredag.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons