Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i Thailand - varje natt

Annons

När Marie Blomberg från Jons-heden utanför Leksand åkte till Thailand i slutet av januari i år visste hon inte riktigt vilken arbetsuppgift som väntade henne.

Till vardags arbetar hon som distriktssköterska i Leksand, men det är hennes engagemang i Röda Korset som förde henne till Thailand.

- Jag håller Röda Kors-kurser i krishantering och medmänskligt stöd och det var precis vad som väntade mig i Thailand.

- En stor del av mitt arbete var att tillsammans med personal från Svenska kyrkan och Räddningsverket möta och stödja de anhöriga som kom till templet Wat Yan Yau, berättar Marie när tidningen träffar henne på vårdcentralen i Leksand. Tillbaka i vardagslivet igen.

I templet fanns skärmar med mängder av bilder på döda som hittats och Marie fick vara den starka när anhöriga försökte hitta sina saknade släktingar med hjälp av bilder på örhängen, bikinimärken, tatueringar och andra kännetecken.

- Jag trodde det skulle vara svårare än det var med alla bilder och så, men det gick bra. Däremot var jag inte riktigt beredd på hur mycket och hur snabbt en människokropp förändras till oigenkännlighet i hettan. Det var 40 grader i skuggan varje dag, säger hon med en lätt rysning.

Vissa dagar följde Marie och hennes kollegor anhöriga till de ställen där deras saknade omkommit.

- Vi uppmanade också de anhöriga som inte hittat sina saknade att vara med på hemfärdsceremonin på flygplatsen för att se att allt går värdigt och fint till när kropparna flygs till Sverige. Naturligtvis fanns vi med som stöd hela tiden.

Många av Maries kontakter med svenska anhöriga till tsunamins offer blev väldigt nära och starka. En del hör även nu av sig till henne för att berätta när man hittat eller fått hem en släkting.

Själv är hon tillbaka i Thailand varje natt.

- Jag började drömma om Thailand en vecka efter att jag kom hem. Varje natt drömmer jag, men det är inte otäckt. Jag mår bra och har fått det stöd jag behöver, men det här är väl en del i min process att bearbeta vad jag varit med om, säger hon.

Hon skulle inte tveka att åka ut i världen igen som hjälpande medmänniska om så skulle krävas, men till Thailand återvänder hon som turist i framtiden.

- Röda Korset kommer att ha en lokal i Phuket det närmaste året, men för mig räcker de fem veckor jag var där. Däremot återvänder jag gärna som turist. Thailand är ett underbart land med ett underbart folk.

Och även om allt på ytan kan verka som vanligt här hemma igen, så har Marie Blomberg fått en annan syn på livet.

- Det är klart att jag funderar över livet och tänker på att man ska vara mer rädd om varandra, men jag har också fått släppa lite på en av mina principer.

- Tidigare har mina söner fått absolut nej på frågan om de får tatuera sig. Nu vet jag vad en tatuering kan få för betydelse när olyckan är framme.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons