Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka från Sibirien

Annons

I en månad vistades Johan och Mikael i mer än 50 minusgrader, och besökte bland annat Kolyma i Sibirien, där jordens kallaste temperatur någonsin uppmätts - minus 98, 7 grader. I det här området var det minus 53 grader som kallast, då Johan Ivarsson och Mikael Strandberg befann sig där.

- Jag började undra vad jag gett mig in på redan efter ett dygn, då vi fick vara med om ett rejält regnväder, och en tyfon som gjorde att vattennivån steg sju meter under natten. De första veckorna sov vi knappt en blund, säger Johan Ivarsson, som också konstaterade att de under den första veckan under expeditionen var extremt hungriga och då fick ta allt som gick att äta.

- Men det här är ett liv jag drömt om. Nu ska jag i första hand vila upp mig hemma i Malung efter de mycket strapatsrika nio månaderna i Sibirien, säger Johan Ivarsson, då vi träffar honom vid hemkomsten.

Det var inte bara anhöriga som mötte honom vid ankomsten till Malung. Malungs kommun hade också ordnat en uppvaktning där Malungs kommunfullmäktiges ordförande, Johnny Skottheim, överlämnade en present och blommor. Vid ceremonin fanns också Johans sambo Angelica Malmgren och Johans personlige tränare, hockeyprofilen Christer Busk.

- Året innan Johan reste förberedde vi hans "upptäcktsfärd" mycket noggrant, både när det gäller träning och den mentala biten. Vi hade också kontakt under expeditionen, säger Christer Busk, som var övertygad om att Johan skulle klara äventyret.

Trots den mycket intensiva kylan, med mer än 50 minusgrader, klarade sig Johan Ivarsson och Mikael Strandberg med lindriga köldskador.

- Det är inget som medfört några men för oss, utan i dag är vi helt återställda. Men det fanns också tuffa dagar. Under tio dygn låg vi sjuka med hög feber i en jaktkoja, och då var det riktigt besvärligt, säger Johan Ivarsson, som dock noterar att naturbefolkningen man kom i kontakt med var helt underbar.

- Vilka människor. Trots de enorma problem de hade, hörde vi ingen klaga, säger Ivarsson.

Men det var också en del dramatik under den nio månader långa färden genom Sibirien. Vid ett tillfälle angreps Mikael och Johan av en brunbjörn.

- Vi var tvungna att skjuta i självförsvar, och björnen fälldes med ett välriktat skott från tio meters håll av Johan, då den var i färd att angripa. Dessförinnan hade man skjutit ett skott, men efter andra skottet ramlade den döda björnen ner i en mycket strid flod och försvann.

- Vi såg ytterligare ett par björnar och vargar under expeditionen, och det liksom bekantskapen med naturbefolkningen är något man aldrig kommer att glömma, säger Johan Ivarsson.

Av de sibiriska familjerna bjöds de på delikatesser, och syftet med hela resan har varit att samla information om de folkslag som lever i området.

Det kommer att visas en del av den här färden i tv, kanske redan före jul.

Johan och Mikael kommer också att skriva en bok med ett brett bildmaterial, som kanske kommer ut lagom till jul.

Sammanlagt har de tagit cirka 4 000 digitala bilder under expeditionen, och de har förevigat det hela med cirka 30 timmars film.

Det här var Johan Ivarssons första stora äventyr, men när han väl vilat upp sig och fått distans till den strapatsrika färden, kommer nya utmaningar.

- Men det är inget jag tänker på just nu. Nu känns det bara skönt att känna att man klarade av den här utmaningen.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons