Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka efter 130 år

Annons

Under fem månader har 17-årige Micki bott hos Lena och Lars-Olof Nordesjö i den gamla byn.

Kontakten fick han genom sin farfar Dean Abrahamson, som i sin tur hade haft kontakt med Nordesjös när de arbetade med en dokumentation av byn.

- Jag talade om för farfar att jag skulle vilja åka till Sverige, eftersom vår släkt kom därifrån och för att jag skulle vilja se något nytt, berättar Micki på en blandning av svenska och engelska.

Han har på kort tid lärt sig förvånansvärt mycket svenska och kan säkert överraska farfar, som talar det gamla språket väl.

Under sina månader i Sverige har Micki uppmärksammat några saker, som satt sig i minnet:

3 Surströmming: "CanÕt get much worse!"

3 Vintermörkret: "Mörkt när jag åker till skolan och mörkt när jag kommer hem."

3 Priser: "Allt är så dyrt på grund av skatterna".

Men det finns positiva sidor också. Micki har funnit att svamp är en delikatess, att svenskar är ett energiskt folk och han har överraskats av att eleverna inte själva behöver betala för skolmaten och bussresorna.

Han har över huvud taget en ganska positiv bild av skolan - och speciellt då Leksands gymnasium, där han fått studera gratis vid den naturvetenskapliga linjen.

- Man kan vara mer öppen mot lärarna här och disciplinen är okej. Det råder i alla fall inget kaos, anser han.

Till en början var det knepigt i skolan, för han förstod ingenting. Men med hjälp av kompisar och lärare började det att gå upp ett antal ljus.

Micki har kunnat konstatera att vi trots allt lever i en ganska liten värld:

- Den första yngre person jag träffade var Per-Olof "Puffen" Masgård i Gröntuv och det visade sig att jag var släkt med honom. I Bäsna träffade jag Niko Hill och fick veta att hans pappa kommer från Minneapolis, berättar Micki, som trots de många nya vännerna och kontakterna, hade börjat längta hem när tidningen träffade honom:

- De första fyra månaderna rann iväg kvickt, men under den senaste månaden har jag längtat hem lite grand, speciellt till min femåriga lillasyster. Jag undrar om hon känner igen mig nu.

Lagom till jul åkte han hem, men han återvänder gärna till Sverige:

- Nästa år tar jag min examen och tänker fortsätta med en konst - eller musikutbildning, antingen i USA eller i Sverige, säger han.

@>

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons