Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåter avtalet nedskärningar?

Annons

- Det skulle vara ett brott mot sändningsavtalet. Så uppfattar vi det, säger Anders Hansson som är representant för Svenska journalistförbundet i Leksand.

Enligt företagsledningens planer ska verksamheterna i Falun och Leksand slås ihop, men det är något som kräver omskrivningar i sändningstillståndet.

Per Strid, platschef på SVT i Falun, beskriver planerna som en tvåstegsraket där det första är neddragningar i personalstyrkan, det andra är möjligheterna att genomföra en fusion mellan verksamheterna i Leksand och Falun.

I det första steget hotas tre arbetstillfällen i Leksand. Blir fusionsplanerna verklighet kan ytterligare två tjänster hotas.

Men för att genomföra fusionen krävs ändringar i sändnings- avtalet.

- En fusion beslutas ytterst av politikerna, de har en väldigt hård styrning genom sändningsavtalet med staten, säger Hansson och pekar på att man även tidigare varit ute efter att flytta verksamheten i Leksand, då lyckades man inte med planerna:

- Då hade jag en diskussion med kulturministern Marita Ulvskog och hon var då inte beredd att ändra ett kommatecken i avtalet, säger han.

Skillnaden nu är dock att sändningsavtalet gäller fram till årsskiftet 2005/06. Hansson menar att företagsledningen nu kommer att göra allt för att försöka mjuka upp skrivningarna i det nya avtalet. Och han vet i dag inte vad det kan stå i ett eventuellt förändrat sändningstilltånd.

- Vi kommer också att göra vårt för att påverka den parlamentariska kommittén som jobbar med detta, säger han.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons