Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till svars för asylpolitiken

Annons

I går fick då äntligen Dalaupproret träffa sin migrationsminister Barbro Holmberg. Tillsammans med Avestas riksdagsman Kurt Kvarnström (s) och utlänningsnämndsledamoten Bengt-Ola Ryttar kom hon i går eftermiddag till Hedemoras Rådshussal för att svara på frågor om svensk asylpolitik och bemöta den kritik som Dalaupproret har mot hur asylsökande behandlas i Sverige i dag.

För tio år sedan tog Sverige emot uppåt 40 000 flyktingar som fick asyl. I dag tar man bara emot en tiondel varje år och den springande frågan under gårdagens möte var förstås varför.

- Endast en procent av alla som söker asyl i Sverige får i dag uppehållstillstånd. Du måste ju veta vad det beror på, sade Anders Bovin från Dalaupproret.

Barbro Holmberg svarade att varken lagen eller praxis har ändrats nämnvärt under de tio år som gått. Däremot har läget i hemländerna förändrats för många av dem som söker asyl i Sverige.

- De som kom hit för tio år sedan var i huvudsak balter som flydde från brinnande krig och de fick alla stanna i Sverige. Ett av skälen till att färre får stanna i dag är att det fortfarande är många bosnier och serber som söker asyl här men de får inte längre stanna eftersom de inte har asylskäl, sade Barbro Holmberg.

Att det finns obesvarade frågor runt varför så många fler skickas tillbaka till sina hemländer i dag jämfört med tidigare tillstod dock även Barbro Holmberg.

- Det är väldigt få som får stanna på grund av asylskäl och jag kommer att tillsätta en utredning för att få svar på varför det ser ut så här. Om det beror på rådande lagstifting eller om det beror på de skäl som människor söker asyl för är frågor vi vill få svar på.

Dalaupproret startade som en stödaktion för familjen Rzagulizade som efter tre år i Avesta avvisas tillbaka till Azerbajdzjan trots att de upplever en risk för hot och förföljelse.

Under gårdagens möte fick Barbro Holmgren besvara tuffa frågor om på vilka grunder man bedömer läget i de asylsökandes hemländer. Varför finns inte de rapporter som stödjer migrationsverkets och utlänningsnämndens bedömningar tillgängliga för vem som helst att läsa?

- Vi behöver helt klart större öppenhet i asylprocessen så att alla kan gå in och titta på skälen till varför människor inte får asyl i Sverige. Ett led i detta är att avskaffa utlänningsnämnden och överföra asylärendena till särskilda förvaltingsdomstolar. Migrationsverket och asylsökande ska mötas som två parter i en domstol. Det kommer att ställa större krav på migrationsverket och det kommer att resultera i ett öppnare system, sade Holmberg.

Dalaupprorets arbetsgrupp var nöjd med gårdagens möte samtidigt som man poängterade att kampen för familjen Rzagulizade och en humanare flyktingpolitik bara har börjat.

- Det var bra att vi fick träffa ministern men vi är inte på något sätt färdiga med det här, sade en av Dalaupprorets initiativtagare, Göran Hultqvist.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons