Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till stora släkten med häst och vagn

Annons

Helgens släktmöte var föreningens elfte och pågick under två dagar, i vissa fall under tre. Flera av deltagarna fick för första gången möta delar av sin släkt och många fick också helt ny information om sitt ursprung och sina förfäders levnadsvillkor.

Ett 60-tal av ättlingarna till Nisses Anders Ersson (1829-1911) och Tis Anna Andersdotter (1831-1901) deltog i midsommaraftonens firande på Nissesgården i Nordåker. På kvällen var släktmedlemmarna inbjudna till dans i en ny lada på Svärdsgården i Gagnefsbyn.

Bland deltagarna märktes ett tiotal amerikaner, från såväl öst- som västkusten. Det var första gången som ättlingar till Nisses Kerstin Ersdotter, syster till Nisses Anders, deltog i en släktträff. Nisses Kerstin och hennes familj utvandrade 1868 och släktbanden återknöts helt nyligen.

Som kuriosa kan nämnas att några av de mötesdeltagare som träffades i Gagnef är bosatta bara tio kilometer från varandra i Seattle.

Den egentliga släktträffen inleddes på midsommardagen med en tur per häst och vagn till de sju Nissesgårdarna, vid vilka representanter för de olika släktgrenarna berättade om just sin gård.

Totalt omfattar släkten, som gett ut en släktbok med glimtar ur Gagnefs historia och som har en egen hemsida med adressen www.nisses-gagnef.com, 320 ättlingar, av vilka den yngsta är bara några dagar och den äldsta 96 år. Till det kommer ungefär 200 ingifta

medlemmar.

Under midsommardagen erbjöds också aktiviteter som en båttur på älven mellan flottbron och Älvmötet, flottfärder, paddling och en femkamp för barn och vuxna. På kvällen ordnades släktfotografering och middag för 180 personer vid Ängsholn. Dagen avslutades med bland annat tipspromenad och dans.

Söndagsprogrammet inleddes med deltagande i gudstjänsten i Gagnefs kyrka. Därefter följde kransnedläggning vid Nisses Anders Erssons familjegrav. Mötet avslutades med att släktföreningen höll årsmöte.

Eskil, Hanna och Pär S. Nordesjö samt Anna Garmo, som varit de drivande bakom helgens arrangemang fick beröm för en mycket väl genomförd träff. Önskemål framfördes om att föreningen i fortsättningen, om möjligt, ska anordna släktmöten vart femte år.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons