Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Till slut är det för sent"

Annons

Kanske var de 450 delegaterna lite nyvakna efter lördagskvällens gästabud vid Holens gammelgård. Klockargården hade stått för uppgiften att förse 700 gäster med mat, och 80 spelmän levererade underhållningen. Lite som en iscensatt spelmansstämma, omgiven av ett sammelsurium av fäbods-aktiviteter som messmörskok, tunnbrödsbak och tillverkning av trasmattor. En mingelkväll för folkdräkter, kavajer och jeans.

Kungen själv var klädd i ljus kostym och såg morgonpigg ut när han på söndagsmorgonen intog talarstolen för att ta upp problemet med klimatförändringar.

- Klimatförändringar är inte unikt i jordens historia, men det är en dramatisk utveckling vi ser nu. Forskare är inte överens om hur mycket människans inverkan betyder, men alla är överens om att vi står inför en allvarlig situation.

- Förhöjda temperaturer leder till att glaciärer kommer att smälta och havsnivån kommer att höjas. Var ska vi då ta vägen? sade kungen och drog historien om den lilla grodan för att förtydliga sitt resonemang:

- Om man sätter en groda i en gryta med kokande vatten så dör den direkt. Sätter man den däremot i kallt vatten och höjer värmen lite i taget så hinner den vänja sig.

- Den inser inte i tid vad som håller på att hända, och till slut är det för sent. Den hinner inte hoppa ur.

Kungen berättade om det internationella miljösymposiet Royal Colloquium, som han själv tog initiativ till 1992. Där deltar forskare och experter från hela världen varje år för att samtala om miljöfrågor. Nu senast, i månadsskiftet maj-juni, stod klimatförändringarnas påverkan av jordens arktiska områden på agendan, under temat "Arctic under stress".

- Då deltog också den yngre generationen, alltså kronprinsessan Victoria och även kronprins Fredrik av Danmark. De visade stort intresse för dessa frågor, sade kungen, som efterlyste handfasta handlingar för att minimera de globala effekterna av klimatförändringarna.

- Vi måste agera. För även om vi skulle vara kloka nog att i tid inse att vi, som grodan, måste rädda oss ur den allt varmare grytan, så har vi ingenstans att hoppa. Den här jorden är den enda vi har.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons