Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till sist Nu vidgar vi ämnet

Annons

Ny plats i tidningen, ny vinjett och ny inriktning på krönikan... När jag började skriva om IT på den senare halvan av 90-talet såg världen lite annorlunda ut. Internet var fortfarande en nymodighet för de flesta. Det hände att man kunde få besök av bekanta som ville se vad internet egentligen var för något. Storögt betraktade de Mozilla-läsaren när man förklarade att man just i detta nu hoppade från en server i München till en server i Los Angeles.

Gradvis har dock internet blivit en del av vardagen och de flesta rör sig hemtamt på nätet och vet hur man enklast tar fram den information man söker efter.

Gradvis har också inriktningen på krönikorna ändrats. I början var det mycket av handfasta råd och tips. Efterhand har de gått mot att skildra tendenser och fenomen på nätet och inom IT-sektorn. Datorer, telefoner, kameror ljudmaskiner håller ju alla på att smälta samman.

Nu vidgas ämnet ytterligare till teknik och vetenskap. Det betyder inte att jag kommer att sluta att skriva om IT och vår uppkopplade värld. Det blir datorer och IT, men även en del utflykter inom vetenskap i allmänhet. Det är onekligen ett fascinerande område. Talesättet att verkligheten överträffar dikten stämmer verkligen

Vad passar då bättre än att inleda med några rader om den nyupptäckta himlakroppen som kretsar runt vår sol.

Det var den 15 oktober som astronomer vid Caltechs Geminiobservatorium och Yale-universitetet tillkännagav att de hittat ett avlägset och kallt föremål som kretsar kring vår sol. Av de kända föremålen i vårt solsystem så är den den kallaste och mest avlägsna. Himlakroppen döptes till Sedna efter inuiternas gudinna som härskar över haven.

Avståndet till Sedna är omkring 90 gånger avståndet mellan solen och jorden och den ligger tre gånger så långt bort från solen som Pluto, vår mest avlägsna planet.

Om man kunde färdas till Sedna skulle solen te sig så liten att man skulle kunna täcka hela solskivan om man höll upp ett knappnålshuvud.

Vad är då Sedna? En planet eller...

Därom tvistar de lärde. Går man in på Caltechs hemsida om Sedna (http://www.gps.caltech.edu/~mbrown/sedna/)

framgår det att astronomerna inte har enats om en bra definition av vad en planet är. Enligt det förslag till definition som Caltech ger så är Sedna inte en planet. Men med den definitionen är inte heller Pluto en planet. (Fast den faktiskt omnämns som en sådan på samma hemsida)

Problemet är att definiera något som alla tror sig veta vad det är.

Efter upptäckten av planeten Pluto 1930 var allt frid och fröjd. Vi hade nio planeter i solsystemet och var man en flitig skolgosse var det bara att lära sig namnen utantill och i vilken ordning de låg.

Problemen dök upp när man upptäckte ytterligare objekt som kretsade kring vår sol, som himlakroppen Quaoar och nu senast Sedna. Då började gränserna luckras upp mellan begrepp som planeter, asteroider och kometer.

Den som vill lära mer om Sedna eller problemen med att definiera vad en planet är rekommenderas den ovan nämnda hemsidan. Den kommer ju också från den institution som var med och upptäckte Sedna.

IRLÄNDSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons