Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till sist Civilkurage sökes!

Annons

Gott om civilkurage är det ont om. Ett uttryck som jag hörde för många år sedan och som fastnade i mitt minne.

Det får mig att tänka på alla de människor som jag beundrar för att de visat moraliskt mod.

Alla från Martin Luther King till Moder Teresa till den lilla flickan i flätor på en skolgård i Dalarna.

Eller undersköterskan, som vågat slå larm när missförhållanden i vården förekommer.

Eller den mannen, som slår larm när miljögifter dumpas i Östersjön och priset blir att han förlorar jobbet. Många är exemplen på de människor som vågar stå för försvar av människovärdet.

Människor som vågar bryta mot gruppens försvar av sin egen bekvämlighet och protestera mot ovärdigt bemötande av den svagare.

Hur går det då för de som har civilkurage?

Ofta blir verkligheten för den som slår larm problematisk. Han eller hon betraktas som besvärlig. Kan lätt bli utstött och nedtystad. I värsta fall omplacerad eller få sparken. En del ser på en människa med civilkurage som en person som är besvärlig och näst intill en rättshaverist.

Hur ser de modiga människorna med civilkurage egentligen ut ?

Amerikansk forskning visar att människor med civilkurage och mod har helt andra karaktärsdrag än rättshaveristens. De är i stället de i arbetsgruppen som är mest uppskattade och hängivna sin uppgift. De är också de som är mest trogna sin organisation. De är normala personer som tar stort ansvar och har ett starkt samvete.

De är beredda att ta personliga risker för att främja det goda. Ett samhälle utan civilkurage krackelerar.

Människor med civilkurage är en förutsättning för ett fungerande samhälle.

Civilkurage på arbetsplatser och i samhället är en förutsättning för en fungerande demokrati. Ju fler otrygga människor vi får i vårt samhälle desto mer krackelerar vår demokrati och desto mer far våra barn illa i alla möjliga grupper och sammanhang.

Det får mig att tänka på den lilla flickan i flätor på en skolgård. Hon går med bestämda steg fram till de stora pojkarna och beordrar dem att sluta slå en mindre pojke. Slagskämparna tappar styrfarten i sitt tilltag och viker av från platsen. Flickan i flätor gjorde ett regelbrott i rätt riktning. Hon klev ur den tysta åskådarmassan och reagerade på orättfärdigheten. Vi behöver fler modiga flickor i flätor.

Vinstgivande för samhället borde vara att låta den enskilda människan få tid och utrymme att få växa upp i en god jordmån. Jordmånen borde bestå av trygga människor som kan erbjuda djupa varaktiga relationer under barns uppväxt. De vuxna borde ges tid och möjlighet att få lära ut vad som är rätt och fel, ont och gott, genom att leva livet så att barnen ser hur man kan leva i harmoni med varandra och med naturen

Barn gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör!

När ska vi stanna upp och lyssna till våra egna och andras behov av lugn, trygghet och kärlek ?

När ska vi ge våra barn, våra barnbarn och andras barn små pratstunder på tu man hand?

När ska vi ge de ensamma en blick eller en liten pratstund?

I dag!

Eller också ska vi göra som gubben sa och få det samhälle vi förtjänar:

"Jag kan ju inte hjälpa alla", sade gubben, och hjälpte inte någon.

SVENSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons