Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne: Jan Wangärd

Annons

Jan Wangärd, som var bördig från Mora, anställdes på Skandias internationella avdelning endast 20 år gammal. Efter att ha varit tjänstledig för att läsa in sin civilekonomexamen i Uppsala, placerades han i Skandia International. Där arbetade han några år med resultatuppföljning och affärsanalys och 1989 skickades han till Mexiko för att bringa bättre ordning och struktur i verksamheten där. Efter genomfört värv fick han, under Skandias svåra tid i den finansiella krisen 1992, genomföra avvecklingen av återförsäkringskontoren i Singapore, Hongkong, Auckland och Sydney. I december 1992 blev han vice vd i Skandia International och två år senare blev han ekonomidirektör för Skandias enhet för direkt- och återförsäkring. När Skandia International såldes 1998, ingick han - på köparnas begäran - i affären och utsågs till verkställande direktör för det nya Odyssey Re. Han återvände till Skandia-koncernen som vd för Skandia Lifeline 1999, blev ansvarig för ett stort antal framtidssatsningar som vd för Skandia Netline år 2000 och blev chef för hela koncernens Latinamerikadivision år 2002.

Jan Wangärd hade en meritlista och samlad erfarenhet från internationell försäkringsverksamhet som söker sin like bland svenskar och som är fullständigt unik för hans ålder. Likväl var det som gjorde honom mest unik inte hans långa erfarenhet, utan bredden och djupet i hans talang. I de förenklade schablonbeskrivningarna sägs människor, inte minst näringslivets ledare, vara antingen eller. Antingen siffermänniska eller humanist. Antigen hård i nyporna lämpad för nedgång, eller idérik entreprenör för uppgång.

Jan Wangärd var mest av allt både och. Både briljant med siffror och en stor humanist, oöverträffad i förmågan att alltid hålla kontakt och ha tid och ork med andra och deras bekymmer. Både en fast hand, framgångsrik i nedskalningar och avvecklingar, och en verklig entreprenör som utvecklat marknader, affärsområden och företag.

Sannolikt förklaras denna kombination av talanger av hans förmåga att utvecklas samtidigt som han förblev genuin och oförstörd. Han var i högsta grad en kosmopolit och internationell företagsledare, med vänner och kontakter i världens alla hörn. Han var nyfiken och hade lätt att finna sig tillrätta vare sig det var i Mexiko, England, Hong Kong, Australien eller någon annanstans i världen.

Ändå var hans rötter alltid stadigt kvar i Mora och Dalarna oförstörda av framgång och upplevelser. Han var rotad i värderingar som lärt honom att alltid hugga i och ställa upp, men att aldrig göra någon skillnad på folk. Det kunde väcka förvåning i länder där man förväntade sig att chefen skulle vara litet förmer, men lika säkert övervann Jan alltid denna förvåning med sin entusiasm och värme för människor.

Jan Wangärd hann att gå långt på kort tid. Han drevs av en sällsam förmåga att aldrig sluta bry sig om och förstå andra människor. Den förmågan gjorde honom till en stor affärsman; i Skandia blev vikten av att förstå kundens innersta känslor och behov hans särskilda mission. Han såg också möjligheter där många andra endast såg problem. Framförallt var Jan en alldeles ovanligt stor medmänniska, kamrat och vän. Han efterlämnar ett stort tomrum, men alla minnen av Jan är varma och ljusa.

HANS-ERIK ANDERSSON

Mer läsning

Annons