Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Ture Liss

Annons

Inredningsarkitekt Ture Liss har avlidit, 84 år gammal, efter en lång tids sjukdom. Hans närmaste är hustrun Britt samt sönerna Pähr och Ola med familjer.

Ture växte upp i Leksand. Hans fär och formsinne spirade tidigt och 1944 avslutade han sin hantverksutbildning vid Backmanska skolan i Hedemora. Han flyttade till Stockholm där han studerde på Konstindustriella skolan (nuvarande Konstfack) fram till 1947.

Han arbetade därefter en tid tillsammans med G. A. Berg, som bland annat introducerde Alvar Aaltos formpressade möbler i Sverige. Berg experimenterade också själv med formpressning och sittandets ergonomi, vilket också blev ett av Tures stora intressen.

Under 1950-talet arbetade han på David Helldéns Arkitektkontor med utformningen av Hötorgscity.

1960 anställdes jag på LIC:s arkitektkontor där Ture var chef. Det visade sig snart att vårt samarbete löpte smidigt. Ge och ta - bolla idéer mellan varandra - utan prestige - ett slags "tillsammansskissande" som ofta ledde till enkla och självklara lösningar. Emellertid var arkitektarbetet kombinerat med affärsverksamhet, vilket för oss upplevdes som hämmande. Jag slutade efter cirka ett år, men hade ändå fortlöpande kontakt med Ture beträffande möbelserien Kant i Kant som då var under projektering.

I februari 1963 ringde Ture hem en kväll och berättade att Arkitekterna Carlstedt, Malm & Weijmar vunnit en tävling om ett lasarett i Boden och ville ha hjälp med projekteringen av fast inredning. Vi hyrde två ritbord på en arkitektfirma och satte i gång på kvällarna.

Efter en kort tid slutade vi båda våra anställningar. Vi blev kompanjoner och startade Liss & Moss Inr. ark AB. Uppdrag blev klara och nya flöt in. Vi skaffade större lokaler och anställde successivt duktiga medarbetare.

Vi ritade inredningar till sjukhus, kontor, bibliotek, medborgarhus, butiker med mera. Vi ritade möbler för Gärsnäs, Lammhult, Tuaverken, A & C Collection med flera. Vissa böbler fick "Utmärkt svensk form" åren 1985,1986 och 1988.

Tures kompetens betydde oerhört mycket för kontorets utveckling. Han tänkte på lång sikt - varaktighet, funktionell och estetisk kvalitet var målet. Han såg tydligt det bästa av ett antal idéer. Han hade en konstruktiv fantasi och ett "perfekt proportionsgehör". Hans skisser var vackra och fantasifulla, pennan var nästan alltd i gång. I bland speglade skisserna hans favoritresemål - Rom. Han skapade arbetsglädje och gav ofta beröm. Han hade tålamod och utstrålade lugn och värme.

Han var en öppen och hederlig människa.

TURES KOMPANJON

Mer läsning

Annons