Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Rolf Engberg

Annons

Rolf Engberg har lämnat oss.

Du har bett mig komma hit i kväll och måla krus på Dina salstapeter. Och när Du sitter i din höga stol Och ser mig stånda här med pyts i näven och röra färg av rök och vitriol, Jag målar himmelriket över spindelväven.

Det är lätt att associera till Rune Lindströms kurbitsmålaren, när man nås av budet om att vår vän Rolf givit sig i väg mot långväga "buder". I Himlaspelets prolog läser man:

"Jag är en enkel målaregesäll en olärd man. Det kvittar vad jag heter."

När det gäller vår vän Rolf Engberg, var han en mycket enkel och anspråkslös person. Han var de "tomma tunnornas" motsats. Han var långt i från olärd när det rörde sig om konstvetenskap. Han delade generöst och lågmält med sig av sitt vetande till alla konstintresserade i Leksands konstsällskap, där han verkade i många år som den perfekte ordföranden. Han gav under en längre tid, tyngd åt arbetet i styrelsen för Sveriges Konstföreningars Riksförbund/Dalakretsen. Vi minns Rolf också för hans stora insatser och arbete för att vi här i Leksand nu fått ett konstmuseum. Det är till stor del Rolf Engbergs förtjänst.

Man kanske kan hoppas på, att styrelse och övriga berörda, på ett värdigt sätt redovisar hans livsmål och osjälviska arbete med att ta till vara den stora konstskatt som vi i Leksand förfogar över.

En fin människa har lämnat sin familj, där han verkade som den naturliga medelpunkten med en ständig omsorg för de sina. Han har lämnat vänkretsen där vi alltid kommer att sakna denne hjälpsamma och trygga Rolf, som alltid mötte oss med sitt vänliga leende i backarna runt Västanvik eller i båten på Siljans blåa våg.

Vi minns Rolf i de tusen vindars blåst, i de gnistrande kristallerna på snön i solskenet på den mogna rågen och i det stilla höstregnet.

DANIELS OLOF

Mer läsning

Annons