Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Pers Erik Larsson

Annons

Pers Erik har brutit upp från sin jordevandring och gått till någon "långt borta budo".

Han var ingen vän av stora ord och åthävor och inte den som ställde sig själv i centrum. Likafullt var han en person som kommer att lämna bestående spår efter sig genom sin långvariga gärning som emigrations- och släktforskare. I sitt arbete har han också lyft fram och givit liv åt mängder av människor ur tidigare generationer, människor som, utan Eriks intresse för person- och lokalhistoria, skulle ha varit för evigt försvunna in bland skuggorna.

Pers Erik var tidigt med i den grupp av släkt-, emigrations- och lokalhistoriskt intresserade som samlades runt Margaretha Hedblom. När föreningen Dalfolk bildades och när Släktforskarnas hus byggdes upp fanns Erik med som en viktig kugge. Hans noggranna och systematiska arbetssätt garanterade högsta kvalitet på det han gjorde. Han var därigenom en stor tillgång i arbetet med att ur kyrkböckerna registrera uppgifter och bygga databaser till glädje för andra forskare. Järna stod alltid i centrum för hans intresse men hans breda kunnande var till glädje och trygghet för oss alla. Hans bidrag till emigrantforskningen uppmärksammades av emigrantinstitutet i Växjö som belönade honom med Charlotta-medaljen för de insatser han gjorde.

Sedan hör det till bilden att Pers Erik alltid ställde upp och hjälpte till med nödvändigt praktiskt arbete och han gjorde det med glatt humör och ofta med någon liten underfundig historia att berätta.

Så sent som i maj ägnade han ett par dagar åt att röja upp och göra fint i slänterna runt Släktforskarnas Hus inför sommarsäsongen.

Nu har Erik röjt färdigt på den jordiska fäbodvallen. Den sista personakten är skriven och de sista faktauppgifterna kontrollerade. I fortsättningen får vi klara oss utan Pers Eriks hjälp.

Det ska väl gå det också, men det kommer att bli både svårare och tråkigare.

Vi sörjer en god vän och medarbetare men gläds åt att under många år ha fått höra till Pers Eriks vänkrets och åt det arbete han lämnat efter sig. Våra tankar går också till Karin. Vi önskar henne kraft och styrka i sorgen och hoppas att hon ska föra sitt och Eriks gemensamma arbete vidare till glädje för nya generationer släkt och emigrationsforskare.

FÖR DALFOLK

Mer läsning

Annons