Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Martin Ahlin

Annons

Martin Ahlin har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 81 år. Närmast sörjande är barnen Stig-Olov, Kerstin och Rolf med familjer.

Efter avslutad skolgång fick Martin sitt första arbete på Edenholmsfabriken, sedemera Guldlist. En anställning som varade i femtio år. I företaget fanns före honom hans far och farfar.

Martin kom tidigt i lära under den omvittnat skicklige förgyllaren August Sandberg.

August Sandbergs, som fått sin utbildning på Hultbergs Förgylleri i Stockholm, kom via William Nyléns Guldlistfabrik i Säter till Trälist AB i Gustafs och kom under åren att utbilda de flesta av förgyllarna som blev verksamma på fabrikerna i Gustafs.

Martin hade ett yrke som han var stolt över - han var förgyllare -och han hade all anledning att vara stolt. Han var omvittnad duktig och han trivdes med sitt yrke och han delade gärna med sig av sina kunskaper.

När Martin blev arbetsledare fick han tillfälle att överföra sina erfarenheter till yrkesskoleelever och andra nybörjare i guldlistyrket.

På 1980-talet kom Martin att få många ny bekantskaper runt om i Sverige genom de utbildningar som Guldlist anordnade.

Dessa ledde också till fördjupande förgyllarkurser som anordnades på fabriken i Gustafs. Dessa kontakter upprätthölls under många år, genom att rammakarna ringde och ville ha råd.

Efter avvecklingen av Guldlist och bildandet av Lundgrens vänförening deltog Martin med liv och lust i det som nu kommit att bli Lundgrens.

Hans kunskaper om verktyg, ytbehandlingar och inte minst historien var mycket värdefulla för föreningen och insamlingen till det museum som kommer att uppföras. Martin kom att arbeta 50 år i yrket och hans minne kommer att leva vidare i de många speglar, ramar och kornischer som

han förgyllt.

BARBRO JOHANSSON

Mer läsning

Annons