Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Marie

Annons

- Försök få ut någonting bra av den här historien.

Så sade Rosita Elofsson som kom med förslaget att göra någonting till Maries minne, berättar Lars Olsson, medlem i arrangörsgruppen i SHRA Vansbro Äppelbo.

Marie Samuelsson var motorklubbens sekreterare, känd för sitt positiva engagemang och en av de drivande i klubbens arbete. När hon mördades i juli förra året uppstod ett stort tomrum.

- Folk i hela Dalarna kände henne, alla som håller på med bilar visste vem hon var, säger Lars Olsson.

- Marie var den mest positiva människa jag träffat. Om hon inte varit den hon var så hade det här aldrig fått så stort stöd.

Att det skulle bli en tävling i dragrace till Marie Samuelssons minne föll sig efterhand naturligt.

- Idén om loppet kom ganska snart. Det ska vara en tävling som alltid ska heta Maries memorial. Sen ville vi uppmärksamma våldet mot kvinnor och därför går överskottet till kvinnojourerna, säger Lars Olsson.

Maries memorial är i grunden ett dragracinglopp, men lördagen den 28 augusti kommer att vara en familjedag med många aktiviteter. Kyrkoherden i Vansbro, Robert van Aarem, kommer att finnas med under dagen. Meningen är att inte bara de som är motorintresserade ska känna sig välkomna.

- Folk behöver inte vara intresserade av tävlingen. De kan bara komma dit och visa sitt stöd, säger Lars Olsson.

Intresset för att vara med och hjälpa till har varit överväldigande stort. Den gångna lördagen hjälpte ett tjugotal personer till med att bygga staket till tävlingen. Många fler har på olika sätt ställt upp som funktionärer.

- Eftersom alla är så positiva rycks man med, säger Lars Olsson.

- Det känns bra att göra det här. Man måste ställa upp, för det är en bra sak, säger Anna Bergström, en av dem som hjälpte till med bygget.

Ett stort antal sponsorer från hela landet har också ställt upp, bland annat ett glassföretag som ger alla barn gratis glass, och Vasaloppet som bidrar med läktare. Flygklubben i Järna finns med och Vansbro kommun har också gett ett ekonomiskt bidrag.

Sammantaget har det stora intresset från alla håll gjort arrangörerna säkra på att de gör rätt som ordnar tävlingen.

- Det känns väldigt bra att vi fått så mycket positiv respons, avslutar Lars Olsson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons