Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Kerstin Jonth

Annons

Det blåste en kall vind över Ingmarsgården den 3e juli, när vi nåddes av budet, att Kerstin Jonth somnat in just som kvällens föreställning av Ingmarspelen hade börjat.

Jag hade svårt att förstå och ta till mig budskapet, ty jag hade nyss fått en hälsning från henne.

Några dagar tidigare hade hon fått motta det mycket välförtjänta Ingmarsstipendiet. Då hade hon klätt sig i sin vackra Nåsdräkt och med stor inlevelse berättat hur det var när Ingmarspelen började.

Jag trodde då, att nu ska hon väl sätta sig på hedersplats och se hela föreställningen, vilket hon endast gjort en gång tidigare.

Men den plikttrogna person, som Kerstin var, så bytte hon om och deltog med samma entusiasm som hon gjort sedan urpremiären 1959.

Jag hade förmånen att få gå in tillsammans med henne på scenen. Medan vi väntade på vår entré berättade hon också, som så många gånger tidigare och med glimten i ögonvrån, en rolig historia ur verkliga livet. Men hon berättade också, att hon var mycket trött.

På Ingmarspelens scen var hon emellertid mycket koncentrerad och spelade med stor inlevelse när hon hade sin replik: "Jag ska också resa till Jerusalem. Guds röst kallar mig!"

Denna premiär blev också hennes allra sista föreställning.

De resterande föreställningarna spelade hela ensemblen till Kerstin ära och minne.

När jag kvällen därpå satt i Nås kyrka på Midnattskonserten kändes det som en minneskonsert för Kerstin. Jag satt där och mindes alla konserter när vi sjungit tillsammans i Nås hembygdskör. Jag minns också alla glada sångövningar och hur väl omhändertagen jag blev av Kerstin och de andra i kören. De var de bästa läromästare man kan tänka sig. Jag mindes också alla trevliga körresor, som vi fick göra tillsammans.

Nu har hennes vackra sopranstämma tystnat. Jag känner stor tacksamhet att jag har fått ha Kerstin till vän och körkamrat. Jag är övertygad om att hon nu är i himlens storstuga och sjunger med sina forna körkamrater och Ingmarsspelsveteraner.

Mer läsning

Annons