Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Edit Mattsson

Annons

Edit Mattsson, i Smedsbo, finns inte längre med bland oss. Hon gick bort den 22 juli i en ålder av 84 år, efter en tids sjukdom.

Edit föddes i Smedsbo i en syskonskara av sju. Hela sitt liv blev hon trogen Smedsbo och Aspeboda. Tillsammans med maken Gunnar köpte hon en av Hedbergssläktens gårdar som de ömt vårdade.

Gunnar och Edit fick hela 63 år tillsammans. Edits stora intresse var traditioner, sedvänjor och hembygdens historia. Hon var djupt engagerad i hembygdsföreningen i släktforskning och i Smedsbo bys historia. För oss syskonbarn var hon en stor traditionsbärare. Jämte flera av hennes syskon förmedlade hon en djup ström av berättelser, traditioner och seder från våra förfäder. Det må vara prästsläkten Todénius, bergsmännen ur Svinhufvud-släkten eller de fattiga gruvpickare som befolkade stugorna i Smedsbo.

Edit kom att ägna en stor del av sin tid att återskapa Aspeboda sockendräkt. Arbetet med den startade 1951. Edit var en av de drivande krafterna bakom dräktens pånyttfödelse.

Ett vanligt ljud i Edits hem under 1950-talet och framåt var vävstolarnas rytmiska dunk. Stugan i Smedsbo blev på det viset en naturlig mötesplats för många människor i socknen.

För oss syskonbarn blev Edits hem en trygg plats i barndomens sommarlandskap. Vi var många som kom in och åt jordgubbar eller ostskivor rullade i sallad.

Edit var inte de stora ordens person. På sitt lite tillbakadragna sätt visade hon stor omtanke om sina närmaste. Saknaden är stor efter henne.

SÖREN NYSTRÖM

Mer läsning

Annons