Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne

Annons

Som tidigare meddelats har överläkare Anders Hedman avlidit.

För drygt 15 år sedan träffade jag Anders på en utbildning för hjärtläkare. Han höll då på att avsluta sitt avhandlingsarbete på Karolinska sjukhuset men saknade det lilla sjukhusets intimitet, han träffade i stort sett bara pacemakerpatienter på det stora sjukhuset.

Han mindes tiden som underläkare i Fagersta med glädje och ville gärna åter till den lilla kliniken. Så blev det.

När Anders disputerade innehade han en tjänst som överläkare på Medicinkliniken vid Ludvika lasarett, en tjänst som han uppehåll i över tio år. I samband med en av de återkommande strukturförändringarna slutade han i protest mot neddragningarna som han ansåg främst drabba patienterna.

Anders Hedman var en lysande begåvning. Han hade ett synnerligen gott rykte inom hjärtläkarkåren på grund av sin forskning och sina gedigna kunskaper inom kardiologien. Han hade dessutom ett brett kunnande inom internmedicin och många yngre kollegor fick genom honom en grundlig utbildning.

Anders Hedman hade också förmågan att omsätta sina gedigna kunskaper till patienternas bästa. Han var lyhörd för deras problem och gjorde allt som stod i hans makt för att bota, lindra och trösta. Han var en av drivkrafterna bakom utvecklingen av Medicinkliniken till en väl fungerande, modern enhet och inspirerade till aktiv fortbildning genom bland annat deltagande i klinisk forskning.

Anders Hedman var principfast. När han bestämde sig för att lämna sin överläkartjänst kunde ingen få honom att ändra sig, trots att såväl patienter som medarbetade inget hellre önskade.

Han var en synnerligen uppskattad medarbetare och en mycket god vän som vi alla djupt saknar.

Medarbetarna på

Medicinkliniken

Ludvika lasarett

genom John Eric Frisell, överläkare

Mer läsning

Annons