Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till häst som i väst

Annons

Dala western riders, som har 108 medlemmar från hela Dalarna, genomförde på lördagen tävlingar i ridhuset i Mockfjärd.

Det var den näst sista deltävlingen i dalaserien. Ett 100-tal starter gjordes under dagen och totalt visade ett 40-tal hästar upp sig i ridhuset. De deltagande hästarna är mellan två och 21 år och åldern på ryttarna varierade mellan två och 54 år. 16 av ryttarna är under 16 år.

-Det här är en sport där alla kan tävla mot alla, både när det gäller ryttare och hästar, säger Hans Löfberg, kassör och informationsansvarig i föreningen.

-Vi anser att westernridning är en ridsport, nog så kvalificerad som dressyr, hoppning och fälttävlan. För att få fram en bra westernridningshäst krävs målmedvetenhet, tålamod och en stor arbetsinsats under lång tid, fortsätter han.

Deltagarna, som är uppdelade i nybörjare och mer erfarna ekipage, tävlar i flera olika grenar, exempelvis trail, där ekipagen rider en bana med hinder som liknar dem som finns ute i naturen.

-Det utmärkande för den här sporten är att den till mycket stor del handlar om ryttarens kontakt med hästen. Vi ger inga anvisningar genom tömryckningar och kommandon, utan genom viktfördelning och med hjälp av skänklarna. Man skulle kunna säga att vi som ryttare för ett samtal med våra hästar, förklarar Hans Löfberg.

Årets sista deltävling i dalaserien genomförs i Svärdsjö den 19 september.

Mer läsning

Annons