Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TietoEnator väntar på svar

Annons

Kommunens IT- och organisationskontor vill avknoppas och gå samman med IT-jätten Tieto-Enator. Rent praktiskt skulle det gå till så att de bildar ett bolag som sedan säljs till TietoEnator.

Enligt den utredning organisationskontoret gjort skulle kommunen sedan köpa IT-tjänster och få samma service som tidigare samtidigt som den fick tillgång till spetskompetens, en sak som kommer att behövas framöver.

Personalen å sin sida skulle få bättre möjligheter att utvecklas och TietoEnator få en större plats på samhällsarenan.

När förslaget var uppe första gången till beslut ansåg politikerna att de behövde veta mera. De bad stadskansliet undersöka hur andra kommuner, som på olika sätt låter andra sköta deras IT-avdelning, upplevde det.

Och svaren som kom in var lite blandade.

I går var frågan åter uppe i kommunstyrelsen. Flera av politikerna var fortfarande tveksamma då de inte visste vad organisationskontoret förslag egentligen var rent juridiskt.

- Vi vet inte om det är en outsourceing eller en försäljning. Och det måste vi veta eftersom det handlar om olika lagstiftning, säger kommunalrådet Bjarne Harrung.

Kommunens jurister fick därför i uppdrag att ta reda på vad det egentligen handlar om.

Frågan har nu dragit ut på tiden och något svar torde inte komma från kommunen förrän senare i höst. Är det då inte risk att TietoEnator tröttnar på att vänta?

- Jo, så kan det naturligtvis vara men den risken får vi ta, säger Bjarne Harrung.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons