Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidslåst bydokumentation

Annons

Under sex veckor har Sören Mård åkt runt, i och utanför sin hembygd, för att dokumentera livet år 2003. Slumpen har till stor del fått styra men tanken bakom dokumentationen har ändå varit klar.

- Jag har kollat vad det har varit för evenemang på olika platser. När det till exempel var Flovicku passade det bra att beta av Floda, säger han.

Fokus ligger på Mockfjärd. Inspirationen till sin dokumentation fick Sören från bröderna Konrad och Hjalmar Hedman som fotograferade många platser och människor i Mockfjärd på 1920-talet.

- Jag satte ihop en utställning från deras gamla glasplåtar och tänke att jag borde göra något liknande i dag. Jag vill att folk om femtio år ska kunna se hur det såg ut i Mockfjärd år 2003, säger han.

Sören har plåtat människor, platser, byggnader, asfalteringen av vägen, och mycket mer. 1 463 bilder finns hittills i hans samling men det kommer att bli ännu fler innan dokumentationen, tillsammans med bröderna Hedmans bilder, förseglas och överlämnas till hembygdsföreningen. Överlämningen äger rum på lördag, i kaféet på Heden, där Sören återigen ska ställa ut bröderna Hedmans bilder.

Förseglingen ska ske med omslagspapper och lackpenna och förses med strikta instruktioner om att cd-romskivan inte får öppnas förrän den 15 oktober år 2053.

- Jag ska öppna den själv. Jag har redan bokat upp min son som ska skjutsa dit mig med min rullator, säger Sören.

- Jag har gett mig tusan på att vara med, det här ger mig en anledning att leva tills jag blir hundra.

Att teknikutvecklingen ska hindra folk från att se hans dokumentation om femtio år är Sören inte orolig för.

- Jag har redan kollat med Dalarnas museum och de kommer att ha kvar utrustning från i dag som ska klara att öppna min skiva.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons