Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidsfristen för kidnappade förlängs

Annons

En av de tyskar som kidnappats av talibaner i Afghanistan har hittats död. Den andre tyskens öde är okänt. Samtidigt försöker militär att frita de kidnappade sydkoreanerna.

En talesman för talibanerna meddelar att tidsfristen för de kidnappade sydkoreanerna förlängs med ett dygn, rapporterar AFP. Talibanerna hotade tidigare att döda dem klockan 16.30 svensk tid på söndagen.

Förhandlingar om gisslans öde uppges pågå.

Talibanernas talesman Yousuf Ahmadi sade i telefon till AFP att den sydkoreanska gisslan kommer att dödas omedelbart om ett militärt fritagningsförsök görs.

Afghanska soldater uppges ha omringat platsen där sydkoreanerna hålls fångna.

En lokal polischef uppgav att den döde tysken hittats men sade ingenting om dödsorsaken.

Afghanska och utländska styrkor inledde på söndagen en operation för att försöka frita de 23 sydkoreaner som också har kidnappats av talibaner.

Det skedde samtidigt som en sydkoreansk delegation anlände till Afghanistan i avsikt att förhandla om gisslans frigivning.

Säkerhetsstyrkorna har spärrat av platser där talibanrebeller misstänks gömma sig tillsammans med koreanerna, uppgav försvarsdepartementet i Kabul.

Talibanerna hotade tidigare att döda koreanerna klockan 16.30, svensk tid, på söndagen om inte ett antal fängslade talibaner släpps innan dess.

I lördags hävdade talibanernas talesman att de avrättat de bägge tyskarna och fem afghaner som hölls som gisslan. Det har dock inte kunnat bekräftas.

Sydkoreas regering uppges ha indirekt kontakt med talibanerna. Den sydkoreanska delegationen planerar att möta president Hamid Karzai och representanter för talibanerna.

President Roh Moo-Hyan sade i Seoul att det under inga omständigheter får spillas några liv.

Enligt Sydkorea rör det sig om 23 personer som kidnappats, medan talibanerna hävdar att de håller 18 personer, som alla är unga kristna missionärer.

Sydkorea har inga stridande förband i Afghanistan, däremot 200 ingenjörer, läkare och medicinsk personal. Utrikesminister Song Min-Soon sade i lördags att Sydkorea ska dra hem den fredsbevarande styrkan som planerat i slutet av det här året.

TT

Mer läsning

Annons