Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidsfrist förlängd för sydkoreaner

Annons

Strax efter det att tidsfristen för de kidnappade sydkoreanerna i Afghanistan hade löpt ut på måndagseftermiddagen meddelade talibanerna att de skjuter upp verkställandet av dödshotet med ytterligare 24 timmar.

Därmed kan dödshotet mot de 23 sydkoreanerna verkställas tidigast klockan 16.30 svensk tid på tisdagen.

Talibanerna krävde också att sättas i direkt kontakt med den sydkoreanska förhandlingsgruppen, ledd av landets vice utrikesminister. De var uppenbart missnöjda med samtalen med den afghanska regeringens representanter.

I utbyte mot de 23 människoliven kräver talibanerna att Sydkorea tar hem sitt 200 man starka bidrag till de USA-ledda styrkorna i Afghanistan samt att den afghanska regeringen friger 23 talibanska fångar. Sydkorea har svarat att landet kommer att ta hem sina trupper vid årets slut, så som tidigare har planerats.

En grupp klanledare medlade mellan talibanerna och den afghanska regeringen under måndagen, uppgav Reuters. Samtidigt omringade afghanska trupper distriktet Qara Bagh i provinsen Ghazni där gisslan hålls fången. Talibanerna sade att gisslan skulle dödas om regeringen vidtog någon militär operation.

De 23 sydkoreanerna kidnappades i torsdags när de färdades i buss mot Kabul från Kandahar. Gruppen, som tillhör en kristen kyrka och arbetar med hjälpverksamhet i Afghanistan, är den största utländska grupp som kidnappats i Afghanistan sedan den USA-ledda invasionen 2001. Kidnappningarna har blivit en del i talibanernas krigföring mot den afghanska regeringen och de utländska styrkorna.

Utöver sydkoreanerna håller talibanerna en tysk och fyra afghaner i fångenskap sedan i onsdags. Motstridiga uppgifter om deras öde har förekommit, men Yousuf Ahmadi sade på måndagseftermiddagen att de lever och också innefattas av dödshoten. I utbyte mot denna gisslan kräver talibanerna också frigivande av talibanska fångar samt tillbakadragande av utländska trupper, i detta fall de tyska.

TT

Mer läsning

Annons