Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningsmannen Börje Tegfors har avlidit

Annons

Falugrabben som inte bara skapade tidnings-, idrotts- och spelhistoria, utan som också var förste man att simma över sjön Runn - från Vika till Falun - och som låg bakom både det 1936 färdigbyggda men numera rivna Kålgårdsbadet i Falun och 1950 års sim-SM i Stora Tuna.

Sin tidningsbana startade Börje Tegfors på Dala-Tidningen 1927-33, fortsatte den på Falu-Kuriren 1933-41 där han enligt Ivar Sundviks text i Stockholms-Tidningen vid 50-årsdagen 1961 "alltid var först på plats och sög ut varje nyhetsdroppe".

Sundvik borde veta, den dåtida lokalkonkurrenten på Dala-Demokraten...

"Med viss lättnad såg vi honom försvinna till Stockholm..." skriver Sundvik vidare.

Det var Carl-Adam Nycop som 1941 värvade Börje Tegfors till Åhlén & Åkerlund, specialplockad till "den nya allvarliga veckotidningen ALLT", avsedd som ett svenskt svar på Time Magazine och Reader´s Digest, som båda underhandlat om att få börja trycka delupplagor på Åhlén & Åkerlunds

tryckeri.

Om detta skriver Carl-Adam Nycop i sina memoarer "Bära eller brista":

"Tidningen var upplagd som en blandning av Time och en svensk söndagsbilaga.

Snart nog fann jag att det var nödvändigt att förstärka redaktionen med en central arbetshäst, en man med erfarenhet från en dagstidnings redaktionssekretariat.

Jag plockade in Börje Tegfors från Falun, som senare blev en av de ledande inom LO:s Aftontidningen. Han satt i ett nästan helmörkt arbetsrum med en liten bordslampa lysande över skrivbordet och pusslade ihop sidorna med hundratals klipp och småartiklar. ALLT var nämligen en typisk mosaik-tidning.

På det sättet kan man säga att den på ett tidigt stadium tillämpade den metod som senare begagnades i Expressen. Stark koncentration i skrivsätt och redigering, ultrakorta artiklar på vissa sidor varvade med en eller annan andhämtningspaus i form av en större lässak på ett helt uppslag."

Men redan 1942 bytte Börje Tegfors tidningsspår och gick till den av LO nystartade Aftontidningen. Där skulle Sundvik och Tegfors mötas än en gång.

När Ivar Sundvik 1945 handplockades av Ragnar Casparsson till AT som redaktionschef, hade Börje Tegfors just tillsatts som redaktionssekreterare.

Sundvik skriver i boken "Vi som var med!...":

"Rekonstruktionen av redaktionen och redaktionsekonomin blev plågsam. Det skulle aldrig ha gått utan hjälp av den skicklige organisatören Börje Tegfors, den skarphjärnade Kjell Öberg, slitvargen Kaj Axelsson och utan stöd av den övriga lojala redaktionsstyrkan."

Tidningen expanderade från 45 000 exemplar till över 100 000 inom fem år.

Men det hjälpte inte. 1956 köpte LO Aftonbladet från Kreuger, köpekontraktet skrevs under 20 augusti och på allhelgonadagen 3 november kom AT:s sista nummer ut. Börje Tegfors följde med till Aftonbladet och stannade där till sin pension 1976, de sista fem åren som administrativ direktör.

Det var också som chef för Aftonbladets och Stockholms-Tidningens landsomfattande verksamhet med depeschkontor som han 1958 tog initiativ till ett helt nytt totospel som skulle bli - och fortfarande är - en stor succé i

hela riket: V5.

"Hård och fast slår han sin näve i bordet, vet vad han vill och genomför vad

han tar sig an med envis outtröttlighet" - som Ivar Sundvik, den tidiga konkurrenten men senare arbetskamraten, skrev i ST vid 50-årsdagen 8 februari 1961.

Börje Tegfors egna sporter var simning och bandy.

I vattenpolo var han målvakt och samma år som Kålgårdsbadet var färdigbyggt, 1936, tog Falu SS sitt första DM-guld i polo. Börje var med om detta, plus ytterligare tre.

1939 kom han med i Svenska simförbundets styrelse, 1941 blev han invald i VU och så småningom förbundets sekreterare.

Det var också han som kläckte idén med "ödemarks-SM" i det därför nybyggda badet vid Långsjön i Stora Tuna. "Ett tjusigt bad med egen flygplats ute i ödemarken", som storstadspressen fick till det.

Redan samma år lämnade Börje Tegfors simförbundet efter en schism, men det stod andra förbund i kö för att få dra nytta av hans tjänster.

Att det blev Svenska bandyförbundet, som 1951 fått sitt första kansli på Sibyllegatan i Stockholm, berodde möjligen på att Börje även varit aktiv inom bandyn; halvback med ett DM-tecken från sin tid i Falun.

1952-63 var han sekreterare i Svenska bandyförbundet.

Tillsammans med förbundets ordförande Gunnar Galin var Börje Tegfors den drivande kraften bakom det utbyte med ryssarna som 1957 resulterade i tidernas första bandy-VM i Helsingfors, där Sverige kom trea och sist efter att ha spelat 3-4 mot Finland och 2-2 mot blivande världsmästarna Sovjetunionen.

Vid sin död var Börje Tegfors en av fyra hedersledamöter i Svenska bandyförbundets styrelse.

Börje Tegfors sörjs närmast av hustru Ingrid, född Sandell, och de fyra barnen - Sten Tegfors, Hedemora, Ulla Kyling, Dallas, USA samt tvillingarna Britt Tegfors, Stockholm och Maj Tegfors, Stockholm.

LASSE SANDLIN

Mer läsning

Annons