Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningsbud lever farligt

Annons

De senaste tidens händelser med tidningsbud som överfallits och rånats har inneburit att jobbet inte är lika intressant som förr.

I både Borlänge och Avesta har tidningsbud råkat illa ut.

Förra lördagen överfölls och rånades ett bud, som hämtat pengar från en bankomat i Avesta. Något som fått till följd att

arbetsledningen nu vädjat till sin personal att inte hämta ut pengar i samband med sitt arbete.

Mauritz Nutio, som är vice ordförande i Transport Dalarna och en av ledamöterna i arbetsmiljökommittén, var för en tid sedan nära att bli påkörd av en biltjuv i samband med att han delade ut tidningar på Gussarvsgatan i Hedemora.

Samma natt var ytterligare två tidningsbud nära att bli påkörda av föraren av en buss som stulits på Ivarshyttevägen.

- Jag har varit tidningsbud i tolv år och kan jämföra vår nuvarande arbetsmiljö mot förhållandena omkring 1990, och det har blivit mycket värre, säger han.

- Tyvärr finns det inte heller lika många poliser i farten som förr. Det skulle kännas tryggare om det fanns fler poliser i Hedemora, de finns i Avesta och därifrån tar det några minuter att ta sig till vår kommun.

Numera börjar tidningsbuden inte sina rundor i fastigheter kring krogarna i centrum, och framför allt inte kring Hökartorget. Där händer det ofta att berusade tigger gratistidningar från buden.

- När de inte får någon tidning, väntar de tills buden går in i en trappuppgång. Då stjäl de ibland både cykel och tidningar. Då blir det extra problem, säger Mauritz Nutio. Då får vi ge oss ut för att leta och alltid brukar vi hitta cykeln och tidningar slängda någonstans i centrum.

Ett tidningsbud fick vid tre olika tillfällen nio bildäck sönderskurna. Han kände sig hotad och fick tillfälligt ett överfallslarm.

- Vi har västar, halkskydd, hjälm och reflexer, säger Mauritz Nutio. Men vad alla skulle behöva är ett överfallslarm. Numera har nästan alla privata mobiltelefoner som en personlig trygghet. Men ett fackligt krav är att, de som vill ska utrustas med ett personallarm. Man ska inte behöva förlita sig på sina egna telefoner.

- Eftersom vi har de största problemen under lördagsnätterna hoppas vi att tidningsutdelningen i centrum ska komma i gång en timme senare. Vi har haft diskussioner med arbetsgivarna. Vi ska ta upp frågan till ytterligare diskussion i arbetsmiljökommittén.

För några år sedan mötte Mauritz Nutio ett gäng ungdomar som förklarade att de var ute efter att ha skoj.

- En av dem plockade fram en k-pist och visade vad man hade för planer för natten. Det var något som jag aldrig vill vara med om igen.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons