Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningen fick inte träffa personalen

Annons

Lars Astgård sade nej när NLT bad att få träffa personalen på norra vårdcentralen.

- Som arbetsgivarrepresentant vill jag skydda personalen. De är pressade på grund av den situation de befinner sig i just nu, säger Astgård.

- Personalen känner ängslan och oro inför framtiden. De har haft svårt att ta till sig besluten eftersom det drabbar dem som personer. Besluten har kommit slag i slag och det har gått fort, förklarar Astgård.

Han låter förstå att han vill undvika att personalen i denna situation "ger uttryck för sina känslor" i samtal med pressen.

- På arbetstid så är de representanter för landstinget. Men är det så att personal vill uttala sig efter arbetstidens slut så får de göra det, betonar närsjukvårdschefen Astgård.

Chefen vid vårdcentralen, Cay Häggblom, berättar om en turbulent situation.

- De anställda är bestörta, ledsna, besvikna och förbannade. Och när det gäller befolkningen så tror jag att man ännu inte riktigt har fattat vad som är på gång.

Redan i förra veckan framgick det i en NLT-artikel att Cay Häggblom är kritisk, minst sagt, till beslutet. Kritiken är fortfarande lika skarp.

- Det här är vansinnigt. Vi har en för stor och för gammal befolkning för att det ska räcka med en vårdcentral.

En konsekvens av nedläggningen kommer att bli att landstinget drabbas av kraftigt ökade kostnader för sjukresor. Många äldre som i dag tar bussen till lasarettet kommer att tvingas åka taxi till Solsidan, hävdar Häggblom.

- Dessutom befarar jag att det kommer att uppstå problem med rekrytering av både läkare och sjuksköterskor till Solsidan. De kommer att tycka att det blir för tungjobbat.

Cay Häggblom sitter med i planeringsgruppen som ska utreda och finna svar på alla frågor kring nedläggningen.

Gruppen leds av Marie Kindström-Ohlsson, chef vid Solsidan.

- Vad vi vet redan nu är att en chefstjänst kommer att sparas in, säger Häggblom som lika lite som övrig personal har en aning om hur hans framtid ser ut.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons