Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidiga julklappar för kulturivrare

Annons

Det blev ett gemytligt samkväm i Hjortnäs bystuga med levande ljus och kaffe med dopp.

Kvällens stora vinnare blev Inger Lind och Sylvia Loogna som var två av fem personer som håller på att dokumentera Åkersbodarnas historia både i text och bild. Övriga i projektgruppen är Birgit Änges, Ingvar Lång och Marianne Borggren.

Visst finns det en by söder om Heden som heter Åkersbodarna. Dokumentationen utgår från storskiftet år 1825. Inger och Sylvia berättade att den första bosättningen i byn kom till 1860 och mellan 1860 och 1930 bosatte sig fem familjer i byn.

-Det har varit intressant att följa alla kvinnoöden genom åren, tyckte Sylvia Loogna.

I dag finns det 15 stationära familjer i byn och 20-talet fritidsboende.

Mats Lindström blev belönad med 5000 riksdaler för sin premiärbok om Molars Anders Andersson eller "Siljansnäs-Anders" som föddes i Mon år 1872.

En profil och kraftkarl av stora mått. En skogsarbetare som märkte att han hade talang och som började träna styrka för att utveckla sin gåva ytterligare. Han böjde hästskor och slog i smidda tolvtumspik med händerna i tvåtumsplank.

Vid sekelskiftet var han en av världens förnämsta kraftkarlar. Till slut hamnade han i Amerika där han erövrade mästarbältet i brottningens grekisk/romerska stil, och 1903 utsågs följdriktigt 177 centimeter lång och 100 kilo tung "Siljansnäs-Anders" till världens starkaste man. Han avled år 1919 endast 47 år gammal.

Kvällens tredje pristagare var Tröskverksmuseets vänner som därmed blev 3000 kronor rikare. En förening med en samling idealister med ordförande Henry Dahlberg i spetsen, med uppgiften att dokumentera tröskverksepoken samt sprida kunskapen till bybor och andra intresserade. Målsättningen är att rusta upp tröskverkshuset i Hjortnäs från 1910 samt att i längre perspektiv skapa ett tröskverks- och bymuseum.

Rune Back inledde kvällen med lite ur bystugans historia. Tempellokalen som blev småskola och om söndagarna söndagsskola med syster Anna. Någon dans i lokalen var inte att tänka på när det begav sig. Han berättade att det välvda taket i bystugan kom till i mitten av 1950-talet men också hur det eldades i kaminen och rykte in under bistra vintrar i krigstider.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons