Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig rivning vid Villagatan

Annons

Några personer har de senaste dagarna varit sysselsatta med att riva garaget vid Villagatan 7, beläget snett mitt emot Hemköp i Marnäs.

Kommunen köpte fastigheten för 625 000 kronor och tog över den 15 november i fjol. Detta som en förberedelse inför den eventuella ombyggnaden av Gamla Bangatan. Denna ombyggnad är tänkt att genomföras i samband med det stora riksvägsbygget.

Under våren antyddes det från kommunalt håll att huset kanske skulle hyras ut i avvaktan på vägbygget.

- I samband med att vi löser in fastigheter inför riksvägsbygget är huvudalternativet alltid att vi ska förvalta och hyra ut fastigheterna tills det är dags för bygget, sade mark- och planeringschefen Jan-Erik Eriksson till NLT i april.

Men nu har alltså rivningen av Villagatan 7 ändå så smått börjat. Förklaringen, enligt Eriksson, är att kommunen kom överens med den tidigare ägaren om att denne skulle få montera ned garaget och flytta bort det.

Han vill inte hålla med om att rivningen av garaget självklart kan tolkas som att hela huset snart tas bort. Eriksson konstaterar dock att huset hur som helst ska rivas på sikt. Huruvida huset är i sådant skick att det går att hyra ut i väntan på vägombyggnaden, kan han inte uttala sig om.

- Det är tekniskas sak att bedöma om huset kan hyras ut.

Även Vägverket ska ha ett ord med i laget eftersom Vägverket i slutändan ska betala kostnader för fastighetsköp och rivning.

- Vi har fått klartecken från Vägverket för att riva huset vid Marnäsgatan 5. Nu väntar en diskussion med Vägverket om de accepterar rivning även av Villagatan 7, uppger Eriksson.

Det gula huset på Marnäsgatan 5 tog kommunen över den 1 januari 2002. Priset var 450 000 kronor. Huset är i dåligt skick och rivs förmodligen i höst.

Sedan mitten av 90-talet har kommunen löst in tolv bebyggda fastigheter, delar av fastigheter, obebyggda fastigheter och en del samfälligheter. Detta som en förberedelse för riksvägsbygget.

Fastighetsaffärerna har kostat kommunen över åtta miljoner kronor. Dessa pengar får kommunen ligga ute med tills vägbygget förverkligas.

Under tiden ger en del av fastigheterna dock vissa inkomster i form av hyresintäkter. Hyresgästernas kontrakt kan sägas upp med tre månaders varsel.

Nu återstår att se om Villagatan 7 också kommer att hyras ut eller om bostadshuset inom kort går samma öde till mötes som det närbelägna Marnäsgatan 5.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons