Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för multifunktionellt

Annons

Av Ikea Gävles 60 000 family-medlemmar kommer 20 000 från Dalarna. Varje helg åker ett stort antal kullor och masar till köpcentrat i Valbo, där sortimentet erbjuder en och annan dalainspirerad pryl.

Den piercade trähästen Stolle utmanar de mer traditionella Nusnäshästarna och säljs sedan förra året i 22 länder. Stolle, som designats av Katarina Briedits, har kvar sin plats i hyllan även i år.

Kvar från förra årets Sundbornsinspirerade stil är också förkärleken till färgerna orange och grönt, som i årets tappning dock lyser ännu starkare.

"Välkommen kära du till Carl Larsson och hans fru" är utbytt mot "Välkommen till mitt hem, 27 kvadratmeter". För Ikea är trångboddheten knappast något hot, tvärtom ska vi lockas att köpa multifunktionella möbler som kan vändas och vridas och förvandlas och passas in i vilket sneväggat litet krypin som helst. När bostadsdebatten just börjat få styrfart inför höstens val tar Ikea tillfället i akt att agera problemlösare. "Förstora ditt hem" är temat för 2003.

Människans anpassning till rådande bostadssituation har blivit ett koncept, men Ikea går snäppet längre och gör 27 kvadratmeter kill-lägenhet till en hel livsstil. Titta in hos första-hems-generationen, vi kan kalla honom Kalle.

I Kalles minimala hall hänger skateboarden prydligt från hatthyllan. I mini-köket avslöjar vi den unge mannens matvanor, som består av micropizza, drickyoghurt, snabbnudlar och en massa små gratisprover av flingor. Av sexpacket folköl finns bara pappförpackningen kvar.

Längst fram i det komprimerade allrummets tre cd-ställ ståtar Millencollin, Bob Marley och Dance Party Ibiza. Men Kalle har många andra sidor. Vid närmare undersökning finner vi åtta Ella Fitzgerald-plattor och en Jussi Björling (!), jämte "Gröna sköna dagar - musik från barocken".

Kalles förvaringsboxar är praktiskt uppradade på en hylla på väggen och har fått namn efter innehåll; "snowboardprylar", "skatetidningar", "dataspel". Fast inte är det skatetidningar i boxen; i smyg läser Kalle Sköna hem och andra inredningstidningar.

Vi lämnar första-hems-Kalle och märker snart hur tiden förföljer oss. Klockor, klockor, överallt tickar dyrbar tid i väg.

- Den här kan man ha i trädgården i stället för en trädgårdstomte, säger Ingela Hansson, chef för kommunikation och inredning, och visar en meterhög orange klocka för utomhusbruk.

På en badrumsspegel sitter en klocka fast med sugkopp.

- Den kan man sätta fast var som helst, där man behöver den, säger Katrin Bejmar, chef för kundtjänst.

Klockor ska alltså folket ha. Överallt.

Och flickor ska vara prinsessor och pojkar ska vara prinsar. Barnavdelningen har tagit hjälp av femåriga experter när de skapat tjej- och killrummen. Det ena går i rosa och det andra... ja, det andra har en älgfäll i plysch på golvet. Med huvud och horn att snubbla över. Sedan är det bara att gissa vilket av rummen prinsessan ska bo i.

- Det är sagotema på barnavdelningen i år. Det ska vara magi, säger Ingela Hansson.

Att Harry Potter och Sagan om ringen satt sina spår råder ingen tvekan om.

Men för mamma och pappa är det lantlig harmoni som gäller. Spets, blommor, romantik och ljusblåa ränder mjukar upp robusta, antikbetsade möblemang. Och trähästen Stolle blir nästan ett får när han klär sig i grå ull. Multifunktionellt ska det vara om Sveriges rikaste Ingvar får bestämma.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons