Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Ravelli får kickar av att locka till skratt

Annons

Thomas Ravelli, den store målvaktshjälten har efter sin långa fotbollskarriär åkt runt som föreläsare och delat med sig av sina egna erfarenheter.

Roliga fotbollshistorier, anekdoter, berättelser om möten och dialoger mellan kända personer och tips på positivt tänkande är en kort sammanfattning av den mycket underhållande föreläsningen.

- Det mesta är självupplevt. Jag har prövat mig fram och märkt vad folk tycker är roligt. Målsättningen med föreläsningen är att folk ska ha det bra och få skratta en stund. Det ger mig kickar.

Thomas Ravelli är personlig och är hela tiden i närkontakt med publiken genom att ställa frågor och bjuda på skratt.

- Vad är det värsta som finns? frågar han publiken

- Bilköer! ropar någon.

- Tänk dig då att du är ute och kör och hamnar bakom en gammal gubbe i hatt. Han kör sakta och du kan inte köra om. Hjälper det då att du blir arg? Han kör ju lika sakta i alla fall. Det är det som kallas energiläckage.

- Släpp ut din ilska så mår du bättre heter det. Men stanna upp i fem sekunder och fråga dig själv om du verkligen vinner något på att bli förbannad.

Thomas Ravelli tog upp begreppet "jantelagen".

- Jantelagen, "Du ska inte tro att du är något". Jantelagen är en konkurrenssituation, "han har snyggare fru, snabbare bil..." Men det är meningslöst att vara avundsjuk. Försök att göra något bättre i stället, säger Ravelli.

När Ravelli ska förklara begreppet passningsskugga tar han upp en kvinna på scenen.

- Du är motståndarlaget, säger han och gömmer sig bakom kvinnan.

- När du flyttar dig så gör jag det också, som en skugga. Det är en fysisk passningskugga. Många fotbollspelare fejkar skador, precis som många sjukskriver sig från jobbet fast de inte är sjuka, det är också fysisk passningsskugga.

Ravelli berättar om en viktig match när han hade stor press och ville egentligen inte alls spela matchen. Och precis när han ställde sig i mål så fick han migrän.

- Jag som aldrig har migrän. Det gjorde fruktansvärt ont. Men jag tvingades att spela i alla fall. Och det visade sig att det bara var en psykisk mental passningsskugga för det gick över en bit in i matchen.

- Presentationsångest. Är jag lika bra som det står i tidningarna, och ständigt magont... Jag gick ut till min egen avrättning på varje match. Men hade jag inte tio knivar på strupen så spelade jag ingen bra match heller. Ju högre press, ju bättre prestation. Jag var som bäst när jag hade mycket press.

- Jag har spelat fotboll i 25 år och att det känns skönt efteråt, att få belöning för pressen. Man letar efter kickar här i livet. Jag spelade fotboll och det gav mig otroliga kickar och fick mig att må bra.

Thomas Ravelli uppmanade publiken att gå hem och ställa sig nakna framför spegeln, helst en måndagsmorgon och säga

- Gud, vad snygg jag är!

- Sluta nedvärdera dig själv och dina egna prestationer. Tro på dig själv.

Avslutningsvis frågade Ravelli publiken varför vissa människor når framgång och andra inte.

- Är det genetiskt eller handlar det om intelligens? Tror ni att Bill Gates har glidit fram på en räkmacka. Nej, det handlar om disciplin och ork. Alla människor kan nå framgång.

Ravelli sätter punkt med att önska alla lycka till.

- Och framför allt, lev nu och njut av livet.

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons