Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Di Leva - som vägvisare

Annons

Thomas Di Leva och Kalasturnén missar alltså Dalarna, men i helgen ledde han en kosmisk retreat i Falun, en blandning av meditation, samtal och musik.

Mantrat AUM-AUM-AUM... tonar genom väggen. Sedan strömmar strålande glada människor ut. De har just kramat farväl.

- Han är så gammelklok, han säger saker så enkelt och självklart, säger Inger Warensjö som ordnat helgen.

- Han talade bland annat om det här med tiden. Att göra klart det man håller på med så att man kan gå vidare till nästa ögonblick, och inte hacka sönder så att man måste börja om igen, berättar Birgitta Bellskog.

Thomas Di Leva har ingen klocka, vilket kanske är lugnast för honom själv. Det kan ställa till det lite för omgivningen när han kommer för sent, men de flesta förlåter honom och är förtjusta när han väl dyker upp.

Tiden är ett tema på det album han släppte för några veckor sedan och singeln "Vad är frihet" spelas flitigt på radion. Recensionerna har varit positiva och även i sin guru-roll får han alltså goda omdömen.

Han har lite svårt för benämningen. Ordet betyder ju någon som vägleder från mörker till ljus. Men det har börjat användas för exempelvis dataexperter också, och det finns ju korrumperade guruer. "Andlig vägledare" värjer han sig också emot.

- Jag är Thomas Di Leva, det räcker för mig, säger han.

Och med den tydliga rollgestaltning han har gör det väl det: Fotsid lila klänning, bergskristaller kring halsen, Jesus-lockarna... På scenen brukar han vattna kosmos med en kanna, nu vattnar han sig själv ur en plastflaska. Han har lite bråttom, det blir en kort intervju i farstun.

Någon religiös fålla vill han inte hamna i. Buddha, Jesus eller Allah spelar ingen roll. Det viktiga är att hitta sitt eget hjärta.

Thomas Di Leva har undervisat i meditation sedan ett besök i Indien 1997.

- Det är viktigt att mötas på olika sätt, inte bara i en bar där vi super oss fulla, i öppna samtal om kärleken och fråga oss vad vi vill med våra liv, lösa upp blockeringar, säger han.

En kosmisk retreat i Stockholm hinner Di Leva med innan det är dags för Kalasturné med Dregen och Backyard Babies. Han påpekar att det är musiker han är i grunden. Den andliga vägledningen är bara ytterligare ett sätt att sprida kärleksbudskapet. Han funderar på att ge sig in i politiken också.

- Men de får köra fast i dyn först, det är en fråga om att hitta rätt tillfälle, säger han.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons