Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Bodströms myt om antalet poliser

Annons

Nyligen ställde jag en fråga till justitieminister Thomas Bodström om polisen. Jag gjorde det efter att det varit ett rån i Dalarna på en större ort där det inte fanns någon polis på plats. Fritt fram för rånarna!

"Antalet poliser ökar för femte året i rad i Sverige. Det vet Rolf Gunnarsson", blev ministerns svar.

Nej, Rolf Gunnarsson vet inte att det är så. Justitieminister Thomas Bodström kan inte, eller vill inte, räkna rätt då det gäller antalet poliser i Dalarna.

Jag begärde att Riksdagens Utredningstjänst skulle ta fram siffror för Dalarnas län. Utredningens resultat går stick i stäv mot Bodströms svar. För att få fram den rätta siffran om antalet poliser ökar eller ej så måste man dra ifrån dem som slutar, se på sjukskrivningstal med mera. Det där "glömmer" Bodström varje gång. Han berättar, i sitt senaste svar till mig, "att 1 200 utbildats bara på några få år". Utredarna, politiskt neutrala, tittade först på antalet poliser, antalet "huvuden":

* 1994-1995 fanns det 445 poliser i Dalarna.

* 1995-1996 var siffran nere i 427. 1999 var antalet åter 445.

* 2000 minskade den till 437.

Och så ser det ut som en ljusning.

* 2002 är antalet 452

* 2003 är siffran 457

Så var allt bra, trodde jag. Men så kom samma utredning med siffrorna för hur antalet "årsarbetskrafter inom polisen" var. Nu visades alltså den verkliga siffran och den visar på en minskning från 436 årsarbetskrafter år 2002 till 432 år 2003.

Jag kanske skulle finna att antalet civilanställda ökat inom polisen i Dalarna? Kanske fanns lösningen där?

Jag begärde en kompletterande utredning. Siffran, visar det sig, har pendlat mellan 172 civilanställda år 1994-1995 ned till 162 de senaste två åren.

Så blev det - och så är det!

Sjukfrånvaron hos polispersonalen i Dalarna var 6,8 procent år 2001 och 7,1 procent året därpå.

Jag undrar varför Bodström hela tiden, och alltid, svarat att antalet poliser hela tiden ökar. Varför säger han det? Det stämmer ju inte. Inifrån polisorganisationen sägs samtidigt att flera har fått inre tjänst. Så inte nog med att antalet poliser minskar, det blir färre i yttre tjänst, ute på gatorna.

Men svaret från Bodström ger mig blodad tand att fortsätta kampen med att få flera poliser till Dalarna!

ROLF GUNNARSSON (M)

Mer läsning

Annons