Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas blåser liv i farfars företag

Annons

För drygt fyra månader beslutade Falu tingsrätt att Appells skulle sättas under rekonstruktion. Pengarna var slut efter att bolaget varit indraget i härvan kring Allards och moderbolaget Falu Bergslags Industrier, FBI.

Thomas Appell, som arbetat inom Appells i 30 år, säger att företaget förlorade pengar i samarbetet med Allards.

- Vi fick handla material för en miljon kronor till Allards. Våra ägare sade åt oss att göra det. När sedan konkursen kom försvann alla chanser till att få några pengar, säger Thomas Appell.

16 personer arbetar i dag på Appells. Förhoppningen är att de ska få behålla jobbet. Inom något år hoppas de kunna utöka så att det blir 20 anställda.

Appells ska fortsätta med det företaget har gjort tidigare.

- Det är ett gammalt välkänt verkstadsföretag. Vi har inte så många i Falun, säger Gert Wickström, ny delägare, som även han har arbetat ett 30-tal år inom företaget.

Bolaget ska inrikta sig mot allmänt verkstadsarbete, med bland annat skärande bearbetning och svetsjobb och de vill fortsätta att tillverka tryckkärlsprodukter.

- Vi är kända för tryckkärlsgavlar. Det finns knappt någon annan inom det området, säger Gert Wickström.

Kunderna inom just det området kan vara allt från små lokala rörmokare till stora beställare inom kärnkraftindustrin.

Förutom Thomas Appell och Gert Wickström är det ytterligare två som går in i bolaget. Appells största kunder, Larego Teknik i Göteborg och Pannpartner i Stockholm, blir även de delägare.

Det återstår en del innan de fyra kan ta över bolaget. De som har skulder till Appells ska ta ställning till en ackordsuppgörelse där de erbjuds 25 procent av vad de har fakturerat. Om leverantörerna accepterar detta ska lösningen godkännas i Falu tingrätt.

När Thomas Appell blir vd är det första gången på över 20 år som någon i släkten Appell styrt företaget. Thomas Appells farfar startade företaget i Falun 1905. Då gjorde de hjul och delar till vagnar. Under andra världskriget var företaget en stor tillverkare av gengasaggregat. Thomas Appells far styrde företaget fram till 1981, då han sålde bolaget.

- Med det här vill vi uppnå vårt 100-årsjubileum som inträffar nästa år, säger Thomas Appell.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons