Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailands exledares pengar beslagtas

Annons

Thailands förre premiärminister, som störtades i en militärkupp i höstas, får tillgångar på minst 52,9 miljarder baht _ 11 miljarder kronor _ beslagtagna.

Den militärstödda regeringen meddelade på måndagen att den tar 21 bankkonton som tillhör Thaksin Shinawatra och hans fru i beslag.

Den kommitté som utreder korruption under den förre premiärministerns styre har funnit att "Thaksin och hans hantlangare har varit korrumperade och begått oegentligheter".

Den tidigare polisen och telekommagnaten kom till makten 2001 som ledare för sitt parti Thai Rak Thai _ Thailändare älskar thailändare. Med vidlyftiga löften till landets fattiga blev han populär på landsbygden, men enligt kritiker utnyttjade Thaksin sin ställning för egen vinning.

Försäljningen i början av 2006 av familjens telekomimperium Shin Corp till ett singaporianskt investeringsbolag för 27 miljarder kronor _ utan att en baht betalades i skatt _ utlöste jätteprotester på gatorna. Det är just Shin Corp-affären som nu anges som orsak till beslaget.

Thaksin lever numera i exil. För två veckor sedan förbjöds Thai rak thai och Thaksin och 110 partikamrater från politiskt arbete i fem år.

TT

Mer läsning

Annons