Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test satte danskar på pottkanten

Annons

I morgon är det premiär för Danmarks nya medborgartest. TT har testat Sverigekunskaperna hos danska invandrare. Det gick inte så bra.

De bor i Skåne, men umgås med danskar, jobbar i Danmark och efterfrågar dansk fläskesteg i sin svenska Ica-butik.

Rikke Kirsbo, 26 år, har bott i Bunkeflostrand i Malmö i nästan ett år. Hon skrattar högt när hon ska besvara frågorna om vilka åar som flyter genom Halland, hur många som sitter i den svenska riksdagen och vad Anders Zorn och Carl Milles sysslade med.

Den helt ovetenskapligt upplagda undersökningen visar att hon inte är ensam om den åsikten. Femton svensk-danskar genomförde testet, som var upplagt efter dansk förebild. De fick i genomsnitt tio rätt av 20 möjliga.

De 848 som deltar i första provet i Danmark i morgon förväntas veta både varför Niels Bohr fick Nobelpris 1922 och vem som skrev Jeppe på Bjerget.

Provet har av Danmarks integrationsminister Rikke Hvilshöj beskrivits som "en chans att lära känna Danmarks kultur och historia".

Hädanefter måste de som vill bli danska medborgare klara minst 28 av 40 frågor i testet. Nästan alla frågorna och svaren finns utlagda på internet, så det mesta går att plugga in i förväg.

TT

Mer läsning

Annons