Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test för handikappade

Annons

Mellan 60 och 70 personer i Leksands kommun ansöker varje år om att få riksfärdtjänst på vissa resor.

Förr var det alltid taxi som gällde, men sedan 1997 säger lagen att man ska åka på billigaste sätt.

- Därför är det extra viktigt att vi vet hur det fungerar med till exempel permobiler och tåg, säger Marie Gustafsson.

Förra veckan bar det av till Falun där man testade tre storlekar av permobiler på såväl Tåg i Bergslagens Reginatåg samt SJ:s vanliga tåg som har separat lok.

- Det blev varierat resultat. På Reginatågen var det inga problem att ta sig in. Det fanns ramper och hiss och anvisade platser med möjlighet att sitta fastspänd på eget säte, berättar Marie Gustafsson.

Enda problemet med Reginatåget var toaletten. Den största permobilen fick inte plats där.

- Vad det gällde SJ:s tåg så krävs att tågmästaren vet att man kommer och kan hjälpa till med rampen på perrongen. Det fungerar med den minsta modellen av permobil, men annars är det inget vi kommer att rekommendera för längre resor.

Det är drygt tio år sedan Marie Gustafsson började sitt arbete med handikappfrågor på kommunen. Och det har hänt mycket under den tiden.

- Ja, det har det verkligen. En av de största sakerna som skett är införandet av LSS-lagen 1994. Det blev en riktig omvälvning som gjorde att många fler funktionshindrade fick hjälp än tidigare.

- Lagen gjorde också att funktionshindrades situation lyftes fram mera och uppmärksammades på ett helt annat sätt än tidigare, fortsätter Marie Gustafsson.

LSS stå för Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade och ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor så att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet.

Nästa vecka drar arbetet igång med kommunens handikappolitiska program där handikapporganisationerna tillsammans med alla förvaltningar samarbetar. I budgetarbetet ska handikappolitiskaprogrammet vara med.

År 2010 ska arbetet vara klart.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons